Nej, Sommarkul ska inte ske på distans med barnen vid datorer. Men modellen med stora samlingar vid Ungdomsgården är inte aktuell.
– Istället ska vi åka runt i kommunen för att engagera barn som tidigare har haft svårt att vara med, säger Tommy Wallin som är kommunens ungdomsansvariga.

Tommy Wallin är förhoppningsfull inför säsongens Sommarkul och tror att den nya versionen kan bli ett vinnande koncept.
De som brukar gå till fritidsgårdarna i kommunen vet redan att det är nya tider.
– Där går inte att undvika ”häng och kläng”. Därför har fritidsgårdarna hållits stängda under våren och istället har vi erbjudit aktiviteter som att åka ut och grilla korv, eller spela någonting utomhus, berättar Tommy.
De nya tiderna kommer att fortsätta över sommaren, veckorna 25–32, då det blir Sommarkul.

Svenska kyrkan i Vaggeryd erbjuder pyssel som en Sommarkul-aktivietet.
Annons
”Har lärt känna varandra”
Ett klassiskt Sommarkul i kommunen engagerar barn i en ungefärlig ålder av 8–14 år. Många av dem har föräldrar som jobbar, och som ett alternativ till att vara hemma har de tagit sig till Ungdomsgården i Vaggeryd – för egen maskin, med föräldrar eller med buss från Skillingaryd. Där, på ”UG”, har de exempelvis kunnat delta i fotbollsturneringar, pyssla, baka, lära sig att redigera en video eller spela spel. De speciella resorna, med ett begränsat antal deltagare till bland annat Liseberg och Bodaborg, har varit extra populära.
Annons
– En av de stora fördelarna med det upplägget har varit att ungdomar från olika delar av kommunen har lärt känna varandra, säger Tommy Wallin.
Planen inför den stundande sommaren är fortfarande lite suddig, men blir klarare för var dag. Den har formulerats enligt tankesättet ”Om inte berget kan komma till Muhammed, får Muhammed komma till berget”:
– Vi kommer att ha dagliga aktiviteter i både Skillingaryd och Vaggeryd och dessutom åka runt till kommunens mindre orter som Hok, Bondstorp, Klevshult och Byarum. Till vårt förfogande har vi en minibuss laddad med en grundlåda för att klara de flesta lekar och aktiviteter.

Korv eller kaffé? Uteaktiviteter behöver inte innebära att man måste gå hungrig.
Krävs många ledare
Upplägget gör att det kommer att krävas många ledare, såväl egen personal som något äldre ungdomar. Men den frågan kan till stor del komma att klaras genom de extrapengar till ferie- och sommarjobb, som har anslagits via arbetsmarknadsenheten och kommunstyrelsen. Till att börja med vill man rekrytera sex sommarjobbande handledare 18-24 år. Var och en av dessa planeras att få sex feriepraktikanter 16–18 år till sin hjälp.
Annons
Som avspark planeras en gemensam träff utomhus för att ta reda på vad barnen själva vill göra. En tänkbar aktivitet är ett GPS-quizz, där man med hjälp av mobilen tar sig runt en bana och svarar på frågor. Trädbingo är ett annat alternativ, där det handlar om att ta sig runt i en skog och pricka av ek, björk, sälg och så vidare. Andra aktiviteter kan vara att besöka verksamheter som redan finns på plats; lära sig mer om keramik, vad som händer på en bondgård, bågskytte, fiske eller varför inte få en lektion i parkour?
Annons

Det finns många sjöar och åar att ta sig fram på i kommunen…
Rymliga inomhuslokaler
Mycket utomhus alltså. Därmed inte sagt att man inte kan använda rymliga inomhuslokaler. Svenska kyrkan i Vaggeryd kommer att kunna erbjuda pyssel och i fritidsgårdarnas lokaler kommer det att kunna ges danslektioner.
På småorter hoppas Tommy Wallin på kreativa kontakter med scouter, samhällsföreningar och liknande.
– Det här är än så länge bara teori, vi har aldrig gjort någonting liknande. Men jag tror att det kan komma att bli framtidens Sommarkul – de tidigare resorna kommer nog att försvinna, säger han.
Utanför verksamheten i Sommarkul och fritidsgårdarna finns kommunens lite äldre ungdomar, de som för tillfället inte feriejobbar. Många av dem har tillbringat mycket tid i hemmen när gymnasierna har varit stängda. Tommy Wallin hoppas att det går att få med några av dem på utomhusaktiviteter som kanotpaddling, hajk eller kanske paint-ball.