Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Kommunerna längtar efter besökarna

Annons

Turistkommunerna längtar efter semesterfirarna. Inför sommaren är det mycket som står på spel för Gotland, Tjörn, Simrishamn och andra kommuner vars besöksnäring drar in den största delen av omsättningen under sommarmånaderna.

Sverige

– Det är under juni, juli och augusti som det mesta sker. 75 procent av omsättningen sker de månaderna, säger Frida Ganshed, verksamhetsledare på Gotlands förenade besöksnäring.

Under våren har den gotländska besöknäringen sett en total inbromsning av antalet besökare.

– Företagen i besöksnäringen har hittills fått klara sig på de gotländska besökarna och de räcker ju inte till. 60 000 personer bor på Gotland och det brukar bli det dubbla under sommarmånaderna, säger Frida Ganshed.

Hon vill inte ställa turismen mot risken för smittspridning.

Annons

– Turismen är superviktig för Gotland. Vi är beroende av att besökarna kommer. Vi hoppas fortfarande att det ska bli ett inhemskt resande, men det är också kännbart om de utländska besökarna inte kommer. De står för ungefär tolv procent av besökarna och de brukar komma lite mer utspritt över året, bland annat i maj och september vilket förlänger säsongen, säger Frida Ganshed.

Annons

Tuff vår

Hotell, konferensverksamhet och event har tagit den största smällen, och att Almedalsveckan ställes in har haft stor betydelse.

– I princip är all hotellpersonal varslad om uppsägning.

Men Gotland har inte slutat att hoppas, utan marknadsför sig med budskapet att "Gotland längtar efter dig".

Lena Karlstedt, turistchef i Tjörns kommun, säger att kommunen resonerar ungefär på samma sätt som Gotland efter en tuff vår då bland annat öns största publikmagnet Nordiska Akvarellmuseet fått avvakta med att öppna till Kristi himmelfärdsdag.

– Orsaken var att verken till den utställning som hade planerats inte kunde levereras från olika länder på grund av pandemin. Det gjorde att man fick ändra hela planeringen och skapa en ny utställning med svenska verk, bland annat Bruno Liljefors, säger Lena Karlstedt.

Försöker stötta

Tjörn har de senaste åren sett allt fler utländska besökare som förlänger turistsäsongen. De är än så länge färre än tidigare år.

– Vi känner en tillförsikt och kommunen försöker stötta besöksnäringen så mycket vi kan, bland annat planerar personalen på turistbyrån att vara ute mer och möta besökarna vid de olika besöksmålen, säger Lena Karlstedt.

Annons

Samtidigt är ovissheten om sommarjobben stor.

– Många vet inte hur det blir och flera har permitterats, andra som går på timmar vet inte om de får jobba 40 eller 20 timmar i veckan, säger Lena Karlstedt.

Annons

Även Simrishamn, där turismen är en av de viktigaste näringarna och omsätter över en miljard kronor, har drabbats hårt, med färre bokningar vilket lett till att färre semestervikarier anställs, enligt Sofie Bredahl, utvecklingschef i kommunen.

Petronella Uebel/TT

Tjörns största publikmagnet Nordiska Akvarellmuseet tvingades stänga på grund av coronakrisen, men planerar att försiktigt öppna igen vid Kristi himmelfärdsdag. Arkivbild.

Stenshuvuds nationalpark i Simrishamn är ett av de populäraste turistmålen i kommunen, som drabbats hårt när bokningarna avstannat under coronakrisen. Arkivbild.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy