Annons

Annons

Resebolagen välkomnar Spaniens besked

Tiden är snart inne att fylla på de spanska stränderna igen. Från och med juli är utländska turister välkomna.

Annons

Spanien hälsar utländska turister välkomna från och med juli.

Ett emotsett besked för de stora charterbolagen i Sverige. Så snart UD:s reseavrådan upphör den 15 juli är de beredda att återuppta resandet till Spanien.

Den spanske premiärministern Pedro Sánchez kom på lördagen med ett efterlängtat budskap till landets viktigaste näring, turismen, som lidit svårt under viruskrisen.

– Det blir en turistsäsong den här sommaren med syfte att återuppta den nationella turismen, och därför uppmanar jag alla landets inrättningar, barer, restauranger och resmål att starta om sina aktiviteter.

Pedro Sánchez gav inga detaljer – till exempel exakt datum – kring beslutet om att släppa in turister från utlandet, bara att det ska ske under "säkra förhållanden".

Tror inte på karantän

Det svenska utrikesdepartementet avråder från "icke nödvändiga resor till alla länder" till och med den 15 juli. Avrådan kan komma att förlängas eller förkortas beroende på hur läget utvecklas, enligt utrikesminister Ann Linde (S).

Charterbolagen Apollo, Tui och VIng säger samstämt att i första hand inrättar de sig efter UD:s och andra myndigheters riktlinjer.

Annons

– Vi planerar nu för ett scenario där vi kan komma i gång i mitten av juli, säger Vings kommunikationschef Fredrik Henriksson till TT.

Annons

Utvecklingen på destinationerna avgör omfattningen av den försenade säsongsstarten, enligt honom:

– Det beror på vad det innebär när man åker dit. Om man måste sitta karantän är det ju inte så kul, men det tror jag inte att länderna kräver.

Nya rutiner på hotellen

Researrangören Tui avser också för att återuppta verksamheten från mitten av juli.

– Vi har vidtagit åtgärder för alla delar av resan. För hotellen finns ett tiopunktsprogram med nya rutiner för att säkerställa säkerhet och hygien, till exempel färre gäster på restaurangerna, reducerade bufféer och utbildning av personal, säger Sandra Englund, presskontakt på Tui, till TT.

Fredrik Henriksson på Ving hoppas att EU-länderna snart når enighet om vilka rutiner som ska gäller för turisttransporter och arrangemang.

– Kanske vet vi mer i nästa vecka om hur det kommer att bli. Vi har vi sett Grekland, Italien och andra länder diskutera hur det ska öppna upp. Och nu också Spanien.

– Signalerna är positiva, men mycket hänger på vilka restriktioner och säkerhetsrutiner som kommer att finnas, säger han.

Lars Pedersen/TT

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy