Annons

Annons

Moskva: USA-beslut slag mot Europas säkerhet

USA:s president Donald Trump när han på torsdagen klargjorde att USA lämnar Open skies-avtalet.

Annons

USA ska lämna ytterligare ett internationellt avtal för rustningskontroll – det avtal som kallas Open skies och som reglerar olika länders obeväpnade observationsflygningar över varandra.

Ryssland kallar beslutet för ett slag mot säkerheten i Europa.

– Jag anser att vi har ett mycket bra förhållande till Ryssland. Men Ryssland följde inte fördraget. Så tills de följer kommer vi att dra oss ur, säger USA:s president Donald Trump till reportrar.

Innan Trump öppet tillkännagav beslutet uppgav flera uppsatta regeringskällor i Washington att beslutet ska tas efter ett halvårs utvärdering.

– Under utvärderingen har det blivit mycket tydligt att det inte längre är i Amerikas intresse att vara kvar som part i Open skies-avtalet, säger en av dem.

Även dessa källor uppgav att Ryssland upprepade gånger brutit mot avtalet.

"Ny uppgörelse"

Trump säger att det finns en "mycket god chans att vi gör en ny uppgörelse eller gör någonting för att sätta ihop det här avtalet igen".

Open skies-avtalet är tänkt att utöka förtroendet genom att de 35 länder som omfattas, däribland Sverige, ska få ökade möjligheter till kontroller och övervakning militärt.

Annons

Enligt Washington har Moskva brutit mot avtalet genom att begränsa amerikanska flygningar över Rysslands granne Georgien och över ryska Kaliningrad vid Östersjökusten.

Annons

Dessutom ska ryska överflygningar över USA och Europa ha använts för att identifiera eventuella mål i händelse av krig.

Open skies-fördraget undertecknades 1992, utvidgades 2002 och ryms inom Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE).

Daryl Kimball, chef för den amerikanska tankesmedjan Arms Control Association, kallar Trumps beslut för "förhastat och oansvarigt".

Försämrad säkerhet

Ukraina och försvarsalliansen Nato har försökt pressa USA att stanna kvar inom Open skies-avtalet, och nu kan spänningarna inom alliansen komma att öka ytterligare.

Rysslands biträdande utrikesminister Alexander Grusjko förnekar att landet brutit mot avtalet. Han uttalar att det amerikanska uttåget får följder för de länder som kvarstår i avtalet, varav många är Nato-medlemmar.

– USA:s uttåg från det här fördraget skulle inte bara vara ett slag mot grunden för europeisk säkerhet. . . utan mot de grundläggande säkerhetsintressena för USA:s allierade, säger Grusjko enligt statliga nyhetsbyrån Ria Novosti.

Vissa analytiker tror att även Ryssland nu kommer att lämna det och att säkerhetsläget i Europa därför kan försämras i en tid när proryska separatister kontrollerar delar av Ukraina och Georgien.

Annons

I fjol skrotades det så kallade INF-avtalet mellan USA och Ryssland, som gick ut på att avskaffa landbaserade medeldistansrobotar.

Rysslands president Vladimir Putin och hans amerikanska kollega Donald Trump har tidigare diskuterat framtiden för det så kallade Open skies-avtalet. Arkivbild.

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy