Annons

Annons

Annons

Värnamo Nyheter för 20 år sedan – händelserika sportdagar med full bevakning

Vi har bläddrat i arkivet, gått 20 år tillbaka i tiden och tittat på vad Värnamo Nyheters sportreportrar skrev om en majdag år 2000. Sommaren stod för dörren och juni månad skulle snart göra sitt intåg.

Det nya millenniet låg som ett oskrivet blad.

GSK presenterade tre nya spelare från Finland. Det var huvudnyheten på Värnamo Nyheters sportsidor den 20 maj år 2000.

Den 20 maj år 2000 var en lördag. Idrotten var igång för fullt och det var fjärran från coronakrisen. Värnamo Nyheters sportreportrar levererade mycket läsning till tidningens trogna prenumeranter. Det var en fullmatad tidning som damp ner i brevlådorna tidigt på morgonen den 20 maj. VN:s legendariske sportreporter Nikke Svensson var vass med pennan och han kunde berätta om att allsvenska Gislaveds SK hade gjort klart med flera nya spelare från Finland.

Nikke Svensson inledde artikeln enligt följande: ”Gislaveds SK fortsätter att fiska efter spelare från vårt östra grannland Finland när det gäller att förstärka den allsvenska truppen. Och nu har GSK fått ordentligt med napp. På fredagseftermiddagen blev det klart att GSK förstärker varje lagdel med en finsk spelare. Det handlar om målvakten Ville Koivula, backen Antti Boman och forwarden Jarno Honkonen.”

Annons

Annons

”Av de tre nya är i varje fall ett ansikte välbekant för publiken i Gislerinken. Det handlar förstås om målvakten Ville Koivula. 24-årige Koivula gjorde säsongen 1998/99 ett tre månader långt gästspel i GSK. Nu återstår egentligen bara att fylla två platser i truppen - en backplats och en forwardsplats. Från GSK:s horisont kan vi också meddela att man kommit långt i planerna med att utvidga samarbetet med Västra Frölunda”, skrev Nikke Svensson.

Burseryds IF vann hemma på Granbacken en majdag för 20 år sedan.

Värnamo Nyheter kunde också berätta om att Burseryds IF vann med 3–2 över Lanna Goif hemma på Granbacken i division 5–fotbollen.

”Efter genomklappningen i Vaggeryd förra spelomgången kom Burseryds IF tillbaka och bärgade en trepoängare hemma på Granbacken mot Lanna Goif med 3–2 (1–1). En seger som var helt rättvis men ändå höll på att rinna ifrån hemmalaget. När bara tre minuter återstod reducerade Lanna till 3–2 och hann på återstående tiden att skapa två farliga hörnor och ett friläge för Mattias Strandberg. Där räddade Burseryds målvakt Stefan Lindgren”, skrev Värnamo Nyheters Erik Sjöberg i sitt matchreferat.

Fotograf Lennart Boberg hade tagit en bild på Burseryds Peter Wallentin och Lannas Ulf Westlund.

För 20 år sedan fanns inte Värnamo Nyheter på nätet. Det var papperstidningen som gällde. Först 2013 kom Värnamo Nyheter ut på nätet och finns i dag som VN.se på internet.

Annons

Det gick den 20 maj år 2000 också att läsa om att Lejonen hade vunnit över Korparna med klara siffror i speedwayens division 2. Tidningens utsände på Gislaveds motorstadion var Nikke Svensson och Lennart Boberg.

Annons

”Tolv tappade förarpoäng på 16 heat. Visst handlade det om utklassning när Lejonen från Gislaved körde sin första hemmamatch i speedwayens division II mot Korparna från Uddevalla. Redan efter fyra heat var matchen i praktiken avgjord. Då ledde Lejonen med 19-5. Lejonens seger stannade vid 68-27. Visst bjöd Uddevalla-laget på tamt motstånd. Men visst svarade Lejonens förare för imponerande körningar”, skrev Nikke Svensson efter premiären på motorstadion.

Lejonen mötte Korparna i Gislaved.

Lejonens poäng kördes in av David Ruud 16 + 2, Martin Greve 13 + 2, Grzegors Walasek 13 + 2, Anders Henriksson 11 + 1, Per Wiklander 9 + 1, Christian Eng 5 + 1, Patrik Malmfeldt. 300 personer såg matchen.

Det fanns även annat på sportsidorna. Men det var fotbollssäsong och många artiklar var skrivna om fotboll. IFK Värnamo hade en matchannons om att det var match mot IS Halmia i division 3 sydvästra Götaland den 21 maj på Finnvedsvallen. Reporter Leif Svensson hade gjort en koll inför helgens division 3–fotboll.

”IFK Värnamo och Smålandsstenar tar emot Halmia respektive Laholm medan Bredaryd bortaspelar mot Varbergs GIF. Det blir alltså något av en distriktsmatch mellan Småland och Halland i division III-fotbollens femte omgång. IFK Värnamo lär få lita till samma ungdomliga lag som i söndags spelade 1-1 hemma mot Smålandsstenar, eventuellt kan Thomas Wennberg och/eller Marcus Clewåker göra comeback - de två kände sig för genom att göra inhopp vid andralagets match mot Timsfors i går kväll”, skrev Leif Svensson i början av sin artikel.

Annons

Värnamo Nyheter berättade också om att det skulle bli cykeltävling i Värnamo.

”Burseryds IF:s nyförvärv Susanne Ljungskog, Sveriges bästa damcyklist de senaste åren, är en av deltagarna när Värnamo CK arrangerar sitt GP-lopp på Norråsområdet i morgon”, stod det att läsa i tidningen.

För 20 år sedan var Värnamo Nyheters förstasida täckt med annonser. Men det var en tjock lördagstidning som delades ut.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan