Annons

Annons

Försiktig start på danska restauranger

Restaurang Apropos några hundra meter från Hovedbanegården har varit stängd i två månader. Nu befarar Muhammed Unalan att det inte blir så många gäster.

Annons

Dåligt väder och coronarädda danskar – någon rivstart blev det inte för restauranger och kaféer under måndagens öppning.

– Det här är ett test, säger Muhammed Unalan, som jobbar på restaurang Apropos i Köpenhamn.

När Danmark nu lättar ytterligare på restriktionerna är det inte alla krögare som genast slår upp portarna för gäster. Läget är svårbedömt – ska personalen fortsatt hållas hemma och få merparten av lönen från staten? Hur sugna är danskarna egentligen på att äta ute?

Restaurang Apropos några hundra meter från Hovedbanegården har varit stängd i två månader. Nu befarar Muhammed Unalan att det inte blir så många gäster.

– Jag tror att folk är lite rädda, säger han.

För att vara lunchdags är restaurangen än så länge skrämmande tom. Men kompisarna Claudia Civettini och Isabella Koch slår sig ner vid ett bord och beställer sin första restauranglunch på två månader. Det blir nachos och iste.

– Jag har lärt mig vad mycket det betyder för mig att träffa andra människor, säger Isabella Koch.

"Mest fantastiska"

Över uteserveringens markiser droppar regnet. Men Xenia Lund, som är där med kollegan Niels Hasager, njuter av sin spanska omelett.

Annons

– Det är det mest fantastiska som hänt mig på två månader.

De är lektorer och bedriver distansundervisning hemifrån. Att sitta och stirra in i en skärm hela dagarna är inget för Xenia Lund.

Annons

– Det har varit förfärligt, säger hon.

Krögarna har strikta regler att följa, annars hotar böter, berättar Muhammed Unalan.

Det får högst vara 70 personer i lokalen inomhus, inte större sällskap än tio per bord och ska vara luftigt mellan borden.

Restaurangens läge nära centralstationen brukar vanligtvis vara perfekt, men nu är turisterna borta.

– Kanske stänger vi igen om det inte fungerar. Det här är ett test, säger Muhammed Unalan.

Längtar efter svenskar

I Kødbyen på andra sidan gatan är det också glest på uteserveringarna och inne i bryggeriet Mikkellers restaurang är det helt tomt.

Shane Gardiner, som driver restaurangen, tror att det blir bättre till helgen. Men allra mest hoppas han på att Danmark öppnar gränsen till Sverige.

– Nu hoppas vi på att alla våra svenska gäster ska komma tillbaka.

Nej, Köpenhamn är sig inte likt ännu. På Rådhusplatsen är det fler duvor än människor denna gråa måndag. Det är visserligen mer folk i rörelse än för en månad sedan, men Anna Dobrokhodova som säljer korv från en pølsevagn konstaterar att det är långt ifrån normalläge. Nu säljer hon maximalt tre korvar i timmen, tio gånger mindre än före coronan. Att Danmark öppnats mer i dag märks inte, tycker hon.

Annons

– Det är ju nästan inga människor och turisterna är borta.

Cecilia Klintö/TT

Claudia Civettini och Isabella Koch väntar på sin första restauranglunch på två månader.

Annons

Xenia Lund och Niels Hasager njuter av omelett under markisen i vårregnet. "Det är det mest fantastiska som hänt mig på två månader", säger Xenia Lund.

Annons

Tomt på bryggeriet Mikkellers restaurang i Kødbyen i Köpenhamn när danska restauranger för första gången på två månader får ta emot gäster.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy