Annons

Annons

Sabuni bemöter kritiken om lobbyism

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni medger i Ekots lördagsintervju att hon diskuterade med lobbyisten Johan Jakobsson före förslaget om en elektrifieringskommission.

Nyligen visade Svenska Dagbladet i en serie artiklar hur lobbyister fått stort inflytande på Liberalernas politik. Här fick Johan Jakobsson en huvudroll.

Han var partisekreterare i dåvarande Folkpartiet och grundade senare konsultbyrån Nordic Public Affairs, med fokus på demokratiska processer och politiskt beslutsfattande. Han är numera chef för avdelningen kommunikation och opinionsbildning på Svenskt Näringsliv.

Första utspelet

I Almedalen i somras skulle Nyamko Sabuni göra sitt första större politiskt utspel som färsk partiledare.

Hon föreslog en statlig elektrifieringskommission för att påskynda och avtala fram nödvändiga investeringar i elvägar och i laddinfrastruktur för ellastbilar. Med omställningen skulle Sveriges klimatpåverkande utsläpp kunna minskas avsevärt.

Som Svenska Dagbladet kunnat visa skrev Johan Jakobsson en rapport från Nordic PA på uppdrag av lastbilstillverkaren Scania om just en elektrifieringskommission.

Annons

Intern kritik

Nyamko Sabuni och Liberalerna har fått skarp kritik för att lobbyister haft för stor påverkan på partiets politik. Bland kritikerna återfinns ledarskribenter på oberoende liberala Dagens Nyheter och Sydsvenska Dagbladet.

Annons

Enligt henne var en elektrifieringskommission väl förankrad i partistyrelsen och låg i linje med beslut på landsmötet 2017.

Av lördagsintervjun i Sveriges Radio Ekot framgår att Nyamko Sabuni diskuterat en elektrifieringskommission med Johan Jakobsson, fast att hon vid det tillfället inte kände till att hans koppling till Scania på samma tema.

"Visste inte det"

– Vi satt en grupp partister och diskuterade den här frågan. Johan Jakobsson var en i den här gruppen, så det förnekar jag inte alls. Men jag vill säga det att jag inte visste om att Johan hade skrivit en rapport och jag kände till att industrin har efterfrågat en plattform långt innan.

– Att Johan Jakobsson har skrivit en rapport som han har lobbat hos mig är en efterkonstruktion. Jag kommer själv från industrin och visste själv vad som pågick, säger hon i radiointervjun.

Efter sex år som hållbarhetsdirektör på teknikföretaget ÅF blev Nyamko Sabuni ny partiledare för Liberalerna i juni 2019.

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy