Annons

Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2021

Plastikkirurgen öppnar eget – corona sätter större ingrepp på väntelista

Kátia Gomes kom till Sverige från Brasilien 2013. Nu öppnar hon en privat klinik som erbjuder plastkirurgi i Värnamo.

Annons

Mitt i härjande pandemi öppnar Novokliniken i Värnamo, en klinik som erbjuder plastikkirurgi. Kvinnan bakom satsningen är kirurgen Kátia Gomes, som nu måste börja sin verksamhet i liten skala.

– Vi hoppas kunna inviga ordentligt när läget har normaliseras, säger hon.

Kliniken slog upp sina portar den 16 april – mitt i coronapandemin.

– Det var ingenting som man kunde förutse, det kom helt oväntat och påverkar min verksamhet mycket. Jag kommer bara att göra lättare ingrepp som inte fordrar några resurser från vården just nu, säger Kátia Gomes.

Hon började sin bana som allmänkirurg innan hon gick över till plastikkirurgi i hemlandet Brasilien. Till Sverige kom hon 2013 för att ta del av den kunskap som fanns vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Annons

– Där arbetade en professor som var världsledande inom rekonstruktiv handkirurgi. Det var en stor ära att få komma och besöka honom, säger Kátia Gomes.

Lockades till Värnamo

Besöket resulterade i att Kátia Gomes fick jobb som specialist på Sahlgrenska där hon sedan också kom att arbeta som överläkare. När en väninna pratade sig varm för Värnamo bestämde hon och familjen sig för att flytta hit. Det har hon inte ångrat.

Annons

– Jag älskar Värnamo. Här har man en bättre livskvalitet än i en större stad och det är tryggt och bra, säger hon.

Sedan dess har Kátia Gomes bland annat arbetat som överläkare inom plastikkirurgi på Värnamo sjukhus. Att starta egen verksamhet är en dröm hon har haft länge.

– Det ska bli väldigt kul att öppna en helt egen klinik och få följa kunden från det allra första mötet genom hela behandlingsprocessen och operationerna till de uppföljande återbesöken och på så sätt få bygga en långsiktig och personlig relation med patienterna, säger hon.

Bara enkla ingrepp nu

Novokliniken riktar sig till privatpersoner och utför konsultationer, injektionsbehandlingar och plastikkirurgiska operationer, såväl estetiska som rekonstruktiva. Förberedande konsultationer, uppföljningar och mindre ingrepp som enbart sker med lokalbedövning kommer att ske på kliniken. Ingrepp som kräver narkos, såsom ansiktslyft, bröstkonstruktion eller bukplastik, kommer att ske på närliggande privatkliniker som hon samarbetar med. Men just nu ligger all sådan verksamhet nere.

– Det gäller ju att minska smittspridningen så mycket som möjligt men också att spara alla resurser inom vården till de som verkligen behöver dem, säger hon.

Annons

Med anledning av coronaviruset säger Kátia Gomes att hennes arbetskraft nu också står till förfogande.

– Förvisso är jag kirurg men jag har självklart kunskap som kan komma till nytta. Så vitt jag förstår så har länet situationen under kontroll, men det kan komma att förändras snabbt. Då kan jag rycka in när som helst, säger hon.

Annons

Annons

Till toppen av sidan