Annons

Annons

Annons

Projekt för ensamkommande går i graven efter fyra år

Text

En frukostträff för de som varit närmast knutna till projektet, ungdomar som fått yrkeskunskaper och uppdragsgivare, avslutade All:in i Skillingaryd.

– Nu vet jag inte vad jag ska göra, säger Asra Mekic som varit handledare i sömnad.

Som sig bör höll Joel Säll, som startade All:in, ett kort tal för de som samlats för att ta farväl.

All:in, som i början kallades för ”Biffen & Bananen”, var ett arbetsmarknadsprojekt riktat mot dem som kom i flyktingvågen hösten 2015.

– Vi sökte och fick medel från Arvsfonden och senare från EU:s landsbygdsprojekt, Leader. Då jobbade jag på socialförvaltningen under Anders Svensson, berättar Joel Säll som kan ses som pappa för verksamheten.

Han berättar att man i början fokuserade på att kunna tillfredsställa alla yrkesgrupper, men att man senare fokuserade på trä och sömnad. Det speglade bättre de samarbetsmöjligheter som fanns lokalt. Det var viktigt både för att få bra handledare, göra ”eleverna” anställningsbara och för att få lämpliga övningsuppdrag.

Annons

Annons

Bland de som har kommit till avslutningen märks representanter från kommunens arbetsmarknadsenhet, AME, Arbetsförmedlingen, Leader Småland och Vaggeryds kommuns tekniska förvaltning.

– All:in har bland annat tillverkat bänkarna till de vattennära mötesplatserna, berättar Monica Grönkvist som är ledare för det projektet.

Genom åren har vi även berättat om bland annat de möbelprototyper som tillverkades på uppdrag av Möbelklustret och senast om de munskydd som levererades till kommunen.

Soffan som har tillverkats för tekniska förvaltningen kommer till nytta.

Några av de tidigare deltagarna i verksamheten kom för att ta farväl.

Andreas Pallander och Asra Mekic har båda varit handledare i verksamheten.

Bland andra Sören Karlsson från Arbetsförmedlingen och Viktoria Önneby från AME kom för ett sista besök på All:in.

Här har några av verksamhetens ”elever” fått sällskap av Linda Christoffersson från AME och tidigare handledaren Andreas Pallander.

Annons

Sol inledde avslutningen, som avslutades med kyliga vindar och regn.

Annons

Richard Nordenstam hängde med när en samling prototypmöbler levererades till en skola i Vårberg utanför Stockholm.

Mustafa Ferozi lärde sig bland annat att klä om möbler.

Ett av de sista projekten var att tillverka munskydd till kommunen.

Här hade man besök av Magnus Daun och Johanna Haraldsson, S-politiker på lokal- respektive riksnivå. Richard Nordenstam och Joel Säll tog emot.

Verksamheten har under åren rönt mycket uppmärksamhet från såväl politiker på olika nivåer som branschorganisationer. Här intill kan du se bilder från några av de tillfällena.

Vad ska då de som har jobbat med projektet under fyra år göra framöver?

– Jag jobbar med stadsdelsutveckling på Jönköpings kommun. Just nu är det Öxnehaga som är i fokus, berättar Joel Säll.

Annons

– Det här var perfekt för mig eftersom jag har förslitningsskador efter åren på Kinnarps. Nu vet jag inte, gärna att fortsätta jobba med människor, vilket jag gillar, säger Asra Mekic.

Richard Nordenstam planerar att slutföra några av de projekt som All:in har haft under den senaste tiden. Bland annat sofforna till tekniska förvaltningen.

– Annars trivs jag ganska bra med ovissheten. Det här är faktiskt det längsta jobbet som jag har haft.

Annons

Kanske kan det bli någon form av egen verksamhet, låter han förstå.

Under avslutningen är det ingen som talar om varför verksamheten läggs ner. Den omedelbara anledningen är att både tiden och pengarna för projektet är slut. Indirekt ligger förklaringen annars i att det inte längre finns samma omedelbara behov av att få ut stora invandrargrupper på arbetsmarknaden.

Frida Boklund från Företagarna kom för att hälsa på All:in i sällskap med en grupp regionpolitiker.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan