Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Kommunalt paket ger mer än dubbelt så många sommarjobb

Text

Nej det blev inte någon subventionerad lunch för kommunens gymnasieelever. Bättre gick det för Arbetsmarknadsenhetens förslag om att utöka antalet ferieplatser och sommarjobb.

Om de här tjejerna fortfarande hade gått i gymnasiet skulle de ha kunnat delta i ”Ung drive”. Då, för tre år sedan, tillverkade de solglasögon i sitt UF-företag.

Efter kommunstyrelsens möte i förra veckan står det klart att nästan en miljon kronor extra, 923 800 kronor, anslås till feriepraktik, 16–18 år, och sommarjobb, 18–24 år. Många högskolestuderande brukar komma hem för att arbeta inom industri och servicenäring under sommaren. Det är verksamheter som nu riskerar att bli stillastående på grund av coronapandemin.

– Nu hänger det på de kommunala förvaltningarna att vara kreativa för att kunna erbjuda någonting vettigt och meningsfullt. Vi ser det här som en möjlighet för dem att marknadsföra sig som arbetsplatser, säger Michael Anderberg vid kommunens arbetsmarknadsenhet.

Annons

Annons

Redan tidigare fanns en feriepraktikbudget på 530 000 kronor. Tillsammans med de pengar som nu har anslagits och 283 000 kronor från Arbetsförmedlingen är den totala sommarpotten i år på 1 736 800 kronor.

Tommy Wallin ser ut att behöva lite hjälp. Fler sommarjobb bäddar för mer aktivitet i kommunens ”Sommarkul”, som erbjuder sysselsättning för yngre barn.

Dubbelt upp i år

Hur ska då pengarna fördelas?

Enligt den sammanställning som har gjorts finns 36 000 kronor reserverade till åtta ungdomar som är med i ”Ung Drive”. Där finns ytterligare pengar att hämta från regionen för att driva ett eget företag. För ett startbidrag kan man exempelvis börja odla blommor eller trycka T-shirts för att sälja och fortsätta verksamheten. Vinsten får behållas.

Jämfört med tidigare år kommer ungefär dubbelt så mycket, 1 032 200 kronor, att kunna användas till klassisk feriepraktik för de som går i gymnasiet. Det räcker till ungefär 85 ungdomar som jobbar två veckor var – vilket antas innefatta samtliga som vill ha feriepraktik.

– Problemet där är att de, under coronapandemin, är utestängda från jobb inom äldreomsorgen som annars brukar kunna erbjuda många platser. Men, förutsatt att det går att ordna med handledare, kommer de även att kunna jobba för exempelvis kyrkor och föreningar, säger Michael Anderberg.

Annons

Fler sommarjobbande ungdomar, men stopp för jobb i äldreomsorgen. Vill de som har gått i musikskolan jobba som gatumusikanter?

Annons

Sommarjobb för ”äldre”

Till 1–2 månaders-anställningar för 15 sommarjobbare har 593 600 kronor anslagits. Utöver lönekostnaderna har en del av potten reserverats till kringkostnader, arbetsledning och eventuella arbetskläder.

Möjlighet att tjäna lite pengar i sommar alltså. Däremot sa kommunstyrelsen nej till det medborgarförslag med S-koppling som föreslog att gymnasieeleverna ska få subventionerad lunch. Förslaget var tänkt att gynna såväl gymnasieeleverna som traktens restauranger. De förra kan ju inte äta i skolan på grund av coronapandemin och de senare har färre lunchgäster av samma orsak.

– Majoritetspartierna vill inte ens ta upp situationen för restaurangägarna trots att Jönköping är det län som har drabbats näst mest i landet. Varför ger man kuponger till kommunanställda, men inte till gymnasieelever?, kommenterar oppositionsrådet Kenth Williamsson (S).

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan