Annons

Annons

Annons

Skillingaryd Centrum

Avtal klart: Polisens hundar stannar i Skillingaryd

Text

För inte så länge sedan upphörde utbildningsverksamheten i Mastecs lokaler och delar av polisens hundverksamhet har också flyttats. Men det är ingen avveckling på gång, tvärtom.

Det framtida samarbetet mellan Försvarsmakten och Polisen i Skillingaryd visualiseras av skjutfältschef Jonas Wassborg och kommissarie Sten Blomberg. De har nyligen slutit avtal om att polisens hundverksamhet bli kvar i Skillingaryd.

Polismyndigheten i Jönköpings län har tränat sina tjänstehundar på Skillingaryds skjutfält i över 20 år. Platsen i länet är strategiskt bra och den nord-syd-gående motorvägen möjliggör att man snabbt kan komma iväg till ingripanden, där man av olika anledningar kan behöva hjälp av polishund.

Annons

Annons

– Varje hundförare i länet kommer till Skillingaryd en dag i veckan för träning med sin hund och vi ser utvecklingsmöjligheter. Skjutfältet medger bra terräng i nära anslutning till träningslokaler för inomhussök och förhandlingar har därför, under en längre tid, förts med Försvarsmakten samt Fortifikationsverket.

Det berättar kommissarie Sten Blomberg, som ansvarar för Polisens hundverksamhet. Och nu är avtalet alltså påskrivet och klart, vilket medför att träningen av polisens tjänstehundar kan fortsätta. Under senare år har polishundarna dessutom kommit att få en bredare användning – mer än att vara med vid patrullering och användas för att leta efter försvunna personer. Specialsöket innebär att hundarna kan specialtränas för att hitta exempelvis narkotika, brännbara vätskor och mänskliga DNA-rester.

Det kan alltså komma att bli en ännu högre polisnärvaro i Skillingaryd framöver. Samtidigt ska byggnaden där polisens hundverksamhet håller till renoveras och anpassas till den utökade verksamheten. Avverkningen av träd i Västra lägrets södra del är en del i detta.

– Jag vill nämna att vi i dag har en mycket bra samverkan med Försvarsmakten och deras hundtjänstenhet, inte minst när det gäller framtagandet är bra tjänstehundsämnen, säger Sten Blomberg.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan