Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Manshaus video från moskéattacken visades upp

Philip Manshaus i Asker og Bærum tingrett på torsdagen.

Annons

Den terroranklagade norrmannen Philip Manshaus sjöng i bilen när han körde mot moskén al-Noor Islamic Centre för att "döda så många som möjligt". Det framgår av den video han själv lät göra under dådet. Nu har rättegången inletts mot 22-åringen.

Rättegången omfattar mord och terrorbrott, efter att Manshaus den 10 augusti i fjol dödade sin 17-åriga styvsyster i deras gemensamma hem och därefter gick till attack mot al-Noor Islamic Centre i Bærum utanför den norska huvudstaden.

Manshaus har erkänt våldshandlingarna, men förnekar ändå brott, upprepade han när rättegången inleddes i Asker og Bærum tingrett.

Annons

Han har beskrivit det som att han agerade i nödvärn, "ett led i en motståndskamp". Rådiga moskébesökare övermannade Manshaus innan någon hann skadas i al-Noor, men i förhör har han sagt att han hade tänkt "döda så många som möjligt".

Annons

Dramatiska bilder

I den video som visades upp för rätten syns Philip Manshaus sjunga medan han kör sin bil mot moskén. Väl framme ser han att parkeringsplatsen är tom, och utbrister: "Fan, det är ju ingen här!"

Sedan följer dramatiska scener när 22-åringen avlossar flera skott och det hörs skrik. Därpå tumult och man ser hur Manshaus blir övermannad.

Det sista som hörs i videon sedan polisen anlänt och gripit angriparen, är när en av dem som befann sig inne i moskén tackar polisen:

– Thank you very much, thank you very much.

För och emot

Inför rättegångsstarten har i veckan framkommit att 22-åringen hade fler blodiga planer. I papper som hittades på hans säng resoneras det kring en bilburen attack mot fotgängare i Oslostadsdelen Grønland, skriver Nettavisen, som har fått tillgång till över 100 sidor anteckningar.

I pappren framförs argument både för och emot. Det är en stadsdel med många yngre, vilket Manshaus tycker är en fördel. Men det beskrivs som en nackdel att Grønland ligger så centralt – det gör tidsaspekten mer kritisk vid en attack, eftersom stora polisstyrkor kan strömma till snabbt.

Skulle bli medlem

Rättegången kommer att pågå i tre veckor. Bland det 30-tal vittnen som ska höras finns en tidigare medlem i Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM), den nynazistiska gruppering som i Sverige kallas Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Manshaus hade såvitt känt inga medbrottslingar, men före dåden var han i kontakt med DNM.

Annons

Annons

– Allt tyder på att de hade gått i god för Manshaus och att han skulle bli medlem, säger Harald Klungtveit vid Filter Nyheter – som har kartlagt kontakterna med DNM – till Dagbladet.

– Men så blev Manshaus otålig när korrespondensen stannade upp, uppenbarligen på grund av splittringar inom DNM.

– Men organisationen hade kunnat bli en större del av terrormålet.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy