Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Klimatet. Målen kommer inte att nås med nuvarande förutsättningar

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det Klimatpolitiska rådet har granskat den klimatpolitiska handlingsplan som regeringen lade fram i december 2019. Man finner att klimatmålen inte kommer att nås med nuvarande förutsättningar och beslutad politik. Det här är extremt allvarligt och borde leda till krismöten och samarbete över partigränserna. Vi har sett att politikerna är kapabla till detta för att bekämpa coronaviruset.

Annons

Rådet lämnar i sin rapport tolv rekommendationer. En av dem är att ”utveckla politiken för att stimulera och stödja hushållens, företagens och den offentliga sektorns efterfrågan på utsläppsfria och mer resurseffektiva varor och tjänster inom alla sektorer”. Det finns ett fantastiskt styrmedel som gör detta, och det är en stadigt stigande koldioxidavgift med utdelning. Ju dyrare det är att släppa ut koldioxid, desto större incitament att låta bli. Med ett ökande pris på utsläpp kommer många varor och tjänster bli dyrare, och därför ska de pengar som staten samlat in delas ut till medborgarna som månatligt omställningsbidrag. Ett sådant system är rättvist, transparent och effektivt. Att införa det ligger definitivt i linje med det Klimatpolitiska rådets rekommendation.

Henrik Petrén, Klimatsvaret

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy