Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Fest, fiber och planerat underhåll får vänta hos VSBo

Text

Av rädsla för att bidra till spridning av coronaviruset har kommunala fastighetsbolaget beslutat att minskat sina kontakter med hyresgästerna. Det innebär att bland annat fiberutbyggnad, ventilationskontroller och omtapetsering får vänta.

För ett år sedan var det invigning med fika och mingel vid inflyttningen på bostadsområdet Gästgivaren i Skillingaryd. Ett år senare, vid Tor i Vaggeryd, var det visserligen lika kylslaget, men betydligt festligare.

Vaggeryd-Skillingaryds Bostads AB, VSBo, äger och förvaltar över 1 000 lägenheter i Vaggeryd, Skillingaryd, Hok och Klevshult. Det innebär samtidigt att man har en omfattande verksamhet med lättare underhåll som byte av trasiga handtag, reparation av persienner, byte av trasiga vitvaror, omtapetsering och liknande.

Annons

I ett meddelande berättas nu att allt, utom nödvändiga åtgärder – vilket innefattar utrustning för att laga och förvara mat – får vänta. Tidigare inplanerade åtgärder får alltså vänta till ett senare tillfälle. Vid alla nödvändiga kontakter frågas hyresgästerna alltid om eventuella symptom – både via telefon och via förtryckta lappar på olika språk.

Annons

Utvändiga arbeten

Vad ska då alla vaktmästare och fastighetsskötare göra i väntan på ett normalläge?

– De kommer att kunna jobba med de utvändiga arbetena så att våra bostadsområden är fina inför den gröna årstiden och även fortsättningsvis, säger VSBo:s vd Satu Johnsson.

Hittills är det framför allt inflyttningen på Tor som har drabbats av coronatiderna. Den festliga mottagning som planerades, där hyresgästerna skulle få möjlighet att träffa varandra fick ställas in, liksom visningen av det nya området för allmänheten. Fikat fick strykas och VSBo:s representanter fick istället stå i kylan utanför gårdshuset för att ta emot de nya hyresgästerna.

Allt planerat underhåll i exempelvis området Jupiter i Skillingaryd kommer att skjutas på framtiden. Det innebär att en del av VSBo:s hyresgäster kommer att få vänta längre på bredband.

Stöd till föreningar

Av förklarliga skäl gick det inte heller att vänta med Tor-inflyttningen till ett mer hälsosamt tillfälle. Många hade sagt upp sina tidigare lägenheter och var tvungna att flytta in just den första april.

– Allt har ändå fungerat bra och nu har vi bara nio lägenheter i trygghetsboendet kvar. När bygget påbörjades räknade vi på ett betydligt dystrare scenario, berättar Satu.

Annons

Annons

En annan åtgärd med koppling till coronakrisen är stödet till utsatta branscher, där vissa lokalhyresgäster får halverad hyra under perioden april–juni. Av denna sänkning ersätts VSBo med halva beloppet av staten.

– För vår del handlar det bland annat om kaféer, frisörer, tandvård, fotvård, massage, och vissa butiker som blomsteraffärer. Och så tog vi med alla föreningar – totalt 17 hyresgäster, säger VSBo-vd:n.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan