Annons

Annons

Annons

Simning

Färre Gnosjöelever är simkunniga

Text

Simkunnigheten bland skoleleverna i Gnosjö kommun har sjunkit de senaste åren. Nu har Töllstorpshallen och skolorna tagit ett gemensamt grepp för att vända trenden.

– Vi har gjort en bra plan, menar Björn Thorsson på Töllstorpshallen.

Badmästare Pia Sandberg och föreståndare Björn Thorsson tror och hoppas att simkunnigheten bland Gnosjöeleverna ska öka efter åtgärderna.

Björn Thorsson, föreståndare för Töllstorpshallen i Gnosjö, har själv märkt av att simkunnigheten bland skolelever har blivit sämre de senaste åren:

– Det stämmer att simkunnigheten har blivit sämre de senaste 5-6 åren och det är ju inte bara i Gnosjö utan i hela Sverige.

Han menar att det finns två huvudanledningar till utvecklingen:

– Det beror bland annat på att det har kommit många nysvenskar, som inte har haft simning som kultur. Man kanske kan simma, men inte bröstsim, som är lättare om man ska livrädda, säger han och förklarar att bröstsim är ovanligt i många andra länder.

Annons

Han fortsätter:

– Sedan är det lite större grupper nu i skolans värld, så varje deltagare får mindre tid. Det är de två stora anledningarna.

Annons

Kraven har ökat

Bland tredjeklassarna i Gnosjö kommun har man sett en drastisk minskning av andelen simkunniga, från 85 procent åren 2013-2014 till 65 procent år 2019. De siffrorna är dock något missvisande, enligt Björn Thorsson:

– Det är inte riktigt hela sanningen, för vi har också ökat kraven, och det kan förklara varför det har sjunkit så mycket.

Enligt honom har man arbetat med att höja simkunnigheten under flera års tid, men inför det här året har man gjort en tydligare satsning, tillsammans med skolorna:

– Vi har ju mött upp med olika åtgärder under åren, men nu tog vi ett samlat grepp inför det här året. Vi har lagt in fler badtillfällen för barnen och gjort en förstärkning på simlärarna.

Har ni kunnat se någon förbättring, eller är det för tidigt att se det?

– Det är för tidigt att säga, men det kommer definitivt att bli en förbättring eftersom vi har stärkt upp. Vi har gjort en bra plan.

"Ett tajt samarbete"

Maria Nyström, biträdande rektor för fritidshem och årskurs F-6 på Bäckaskolan, har i flera år arbetat tillsammans med föreståndare Björn Thorsson för att fördela simundervisningstimmarna för kommunens skolor.

– Vi har ett tajt samarbete och arbetar för att så att så många som möjligt ska kunna simma, säger hon.

Hon lyfter också fram att det är vanligare att nyanlända elever inte kan simma, men tror också att en anledning till den sämre simkunnigheten är att antalet simtillfällen har blivit färre.

Annons

Annons

Ska utvärderas

Förutom en förstärkning på personalsidan har man alltså nu också ökat lektionstiden för simundervisningen något, men främst handlar det om att man nu gör fler uppföljningar:

– Det är inte jättestor skillnad på antalet badtillfällen, men lite fler, och att vi har utökat antalet minuter. Men framför allt är det uppföljningar som det blir lite mer av, säger Maria Nyström.

Om förändringarna har gett resultat är för tidigt att säga:

– Vi har bestämt att vi ska utvärdera detta till sommaren. När vi planerar hösten kommer vi titta på om det har gett resultat.

"Ett minskat antal"

Björn Thorsson vill också ge en uppmaning till föräldrar:

– Vi vill uppmana föräldrar att anmäla sina barn till sommarsimskolan. Där ser vi ett minskat antal anmälningar de senaste åren, säger han och berättar att alla i årskurs ett blir inbjudna, men att även elever i årskurs två och tre har möjlighet att delta.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan