Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Så firar Socialdemokraterna första maj i coronatider

Text

Digitalt firande via Facebook och Youtube. Så väljer Arbetarekommunerna i Jönköpings län att fira första maj i coronatider. Värnamo är inget undantag.

– Vi ställer inte in. Vi ställer om och vi ställer ut, säger Bo Svedberg, ordförande för Socialdemokraterna i Värnamo.

Socialdemokraternas ordförande Bo Svedberg bjuder in till förstamajfirande utanför lokalen Rosen. Här visas livesända tal på en tv-skärm och ljudet spelas upp i högtalare.

Första maj har firats varje år sedan 1890. Så även i år – dock inte på samma sätt som tidigare. I coronavirusets spår har många arrangörer nu tvingats tänka om.

"Tanken är att man också ska kunna stå på andra sidan vägen för att slippa trängsel", säger Bo Svedberg.

– Vi kommer inte att kunna samlas som brukligt. Det innebär inte att vi ställer in, vi har valt att säga att vi ställer om. Och vi ställer ut, menar Bo Svedberg, ordförande för Arbetarekommunen Socialdemokraterna i Värnamo.

Annons

Digitalsända tal

Några större fysiska arrangemang blir det alltså inte, varken i form av lokalt första maj-tal eller demonstrationståg. I stället sker firandet digitalt, via Facebook och Youtube där man kan höra talare som försvarsminister Peter Hultqvist, partidistriktets ordförande Carina Ödebrink, LO-distriktets ordförande Thomas Olsson och SSU-distriktets ordförande Edvina Palmcrantz.

Annons

Firande vid partilokalen

– 13 arbetarekommuner har gått samman i detta att sända live. Men vi i Värnamo har valt att gå lite längre, inte minst för att möta de som inte har ställt om digitalt. Därför ordnar vi också ett utomhusfirande i liten skala utanför våra lokaler på Växjövägen, säger Bo Svedberg.

"Vi visar gärna upp våra nyrenoverade lokaler, men bara ett fåtal personer åt gånger får komma in på grund av smittorisken", säger Bo Svedberg.

Firandet kommer där att kunna följas via en 55 tums tv som vänds ut med bildrutan mot fönstret.

– Vi kommer givetvis att följa Folkhälsomyndighetens direktiv och se till att avstånd hålls. Vi bjuder på kaffe och kaka och för de som vill komma in och titta på våra nybyggda lokaler gäller max fem personer åt gången, säger Bo Svedberg.

S-märkt tipspromenad

Nytt för i år är också att Socialdemokraterna har valt att ta över tipspromenaden i Apladalen. Den arrangeras vanligtvis av Centrumföreningen.

– I år kommer frågorna uteslutande att handla om arbetarrörelsen och dess framväxt. Det kan till exempel vara frågor som rör viktiga hållpunkter eller centrala personer, jag vill inte säga för mycket. Jag vill poängtera att även här gäller det att hålla avstånd, säger Bo Svedberg.

Annons

"Vi lär oss hela tiden"

Varför sänds inget lokalt första maj-tal om ni ändå väljer att sända live via sociala medier?

Annons

– Det är en bra fråga. Detta är en ny situation för oss och därmed valde vi att sköta det gemensamt på länsnivå. Vi är inte riktigt där digitalt än att vi kan göra det lokalt men vi lär oss hela tiden. Det är en positiv effekt som coronapandemin för med sig, att vi alla tvingas bli mer digitala.

Första maj-tåget kommer att ställas in i år. Hur påverkas partiet av det tror du?

– Det är självklart tråkigt. Men samtidigt tänker jag att det är många som röstar på oss som väljer att inte gå med i tåget. För dem blir det ingen större skillnad. Kanske är det till och med en fördel att det sker en annan form av firande i år, det öppnar upp för ett nytänk, säger Bo Svedberg.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan