Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Arbetsgivare – låt oss kroka arm och sätta en ny branschstandard

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

På den internationella arbetsmiljödagen skriver Byggnads Småland-Blekinge att högerpartierna sätter ideologi före liv om de röstar nej till att regionala skyddsombud ska få besöka alla arbetsplatser som har kollektivavtal.

Under förra året dog totalt 46 människor på arbetsplatser runt om i Sverige. Av dessa arbetade hela 14 stycken inom byggbranschen, skriver företrädare för Byggnads Småland-Blekinge i en debattartikel.

Under förra året dog totalt 46 människor på arbetsplatser runt om i Sverige. Av dessa arbetade hela 14 stycken inom byggbranschen. Varje siffra i statistiken är en människa som aldrig mer kommer att komma hem. En kollega som saknas runt fikabordet.

Den 28 april uppmärksammas Workers’ memorial day runt om i världen. En särskild dag för att komma ihåg och hedra de som förolyckats på våra arbetsplatser. Det bästa vi kan göra för att hedra och minnas våra kollegor och kamrater är att fortsätta arbetet mot dödsolyckorna.

Annons

När arbetsmiljöverket nyligen granskade 82 dödsolyckor från 2018 och 2019 kom de fram till att nästan samtliga hade kunnat undvikas med ett fungerande arbetsmiljöarbete. Slarv, stress och avsteg från etablerade rutiner kan verka ofarligt i stunden. Men vid samtliga händelser arbetsmiljöverket granskande skedde det avvikelser från hur man vanligtvis gör på arbetet.

Annons

Arbetsgivaren har det yttersta ansvaret för arbetsmiljön och säkerheten för de anställda. Till sin hjälp har hen skyddsombuden och, i de fall där något skyddsombud inte finns på arbetsplatsen, ett regionalt skyddsombud som kan verka på flera arbetsplatser.

De regionala skyddsombuden är viktiga för att öka säkerheten och minska riskerna på arbetsplatser som saknar skyddsombud, deras insatser räddar liv. De stöttar både anställda och arbetsgivare i deras dagliga arbetsmiljöarbete. Ett extra viktigt arbete nu när alla arbetsplatser behöver införa åtgärder för att hindra smittspridningen av coronaviruset.

Regeringen har föreslagit för riksdagen att arbetsmiljölagen ändras så att regionala skyddsombud får rätt att besöka alla arbetsplatser som har kollektivavtal.

Men när frågan ska behandlas av riksdagen i juni talar allt för att förslaget kommer att röstas ner. Högerpartierna har aviserat att de kommer att rösta nej och sätter ideologi före liv i samma sekund som de trycker på knappen.

Att ge de regionala skyddsombuden tillträde där de behövs som mest borde vara en naturlig del av kampen mot dödsolyckorna. Nu när politikerna inte tar sitt förnuft till fånga vänder vi oss istället mot arbetsgivarna.

Annons

Vi vet att vi alla ytterst vill samma sak, säkra byggen där alla som går till jobbet på morgonen också kommer hem på kvällen. Låt oss kroka arm och sätta en ny branschstandard. Skyddsombud på så många arbetsplatser som möjligt och tillträde för regionala skyddsombud på övriga arbetsplatser där kollektivavtal finns.

Ingen ska dö på jobbet – och det är allas vår skyldighet att göra allt i vår makt för att nollvisionen ska bli verklighet.

Tomas Sjögren

arbetsmiljöansvarig, Byggnads Småland-Blekinge

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan