Annons

Annons

Annons

Värnamo

”Jag har kämpat mig till det jag gör och är i dag”

Text

Man ska aldrig ge upp utan följa sin dröm och tro på sig själv. Inget är omöjligt, säger Berit Bodin som nyligen startade eget företag inom KBT.

Ett gulnat urklipp från Värnamo Nyheter berättar att Berit Bodin fick utmärkelsen Årets medmänniska 1996 av Gnosjö Lions efter att ha vårdat en nära vän som hade fått cancer.

– Jag arbetade som barnskötare med handikappade barn, där jag bland annat var stödfamilj till tre handikappade barn var tredje helg under tio års tid, jag har fortfarande kontakt med alla tre. Sedan utbildade jag mig till undersköterska och skötare, efter att ha vårdat min bästa barndomskompis under en tid, som sedan dog i cancer. En av de handikappade barnen var hennes son.

Annons

– Att vårda en älskad i en svår obotlig sjukdom är bland det värsta och tyngsta man kan göra, men också bästa, finaste och vackraste man kan göra.

Annons

”Jag arbetar heltid som kurator på en kirurg- och urologklinik och älskar varje sekund av mitt arbete, lär mig nya saker varje dag. Min KBT-mottagning har jag utöver mitt ordinarie jobb och bara på deltid”.

Trodde det var omöjligt

Nu sisådär 25 år senare har hon precis förverkligat sin dröm om att ha en egen psykoterapimottagning.

– Jag trodde detta var omöjligt. Men med fokus på att nå mitt mål, aldrig ge upp eller släppa fokus på mitt mål, har jag kämpat mig till det jag gör och är i dag. Det känns helt fantastiskt att jag är där jag är i dag och att kunna få hjälpa ännu fler till ett bättre mående.

Hon fortsätter att parallellt med det egna företaget att arbeta som kurator på Värnamo sjukhus.

Patienter i kris

– Jag jobbar mot kirurg- och urologpatienter och där med patienter med, i huvudsak, cancer. Jag träffar även patienter som befinner sig i kris efter exempelvis efter en stomioperation, trafikolycka, misshandel, eller andra allvarliga sjukdomar, säger hon och fortsätter:

– Jag ingår även i ett gastricbypass-team där jag dels föreläser på en gruppinformation där patienterna kommer för att få information om vad operationen innebär, vad man måste tänka på före och efter operation och allt däremellan, dels gör individuella bedömningar om deras lämplighet. Det är ju absolut ingen "kvick fix", vilket tyvärr många patienter tror.

Jobba mer med KBT

Berit säger sig älska sitt jobb på sjukhuset men kände att hon ville jobba mer med KBT, kognitiv beteendeterapi, på ett mer strukturerat sätt, så därför startade hon KBTberitbodin. Men en skidolycka i mars 2007 kunde för alltid ha förändrat livet för Berit.

Annons

Annons

– Jag pajade både nacke och en axel, mitt liv förändrades totalt. Min läkare tänkte först göra mig till sjukpensionär, vilket jag aldrig skulle kunna se mig som.

Svår skidolycka

Det blev närmare 30 operationer och ingrepp som gjordes efter skidolyckan. Berit arbetade som undersköterska på akuten under 17 år. Efter skidolyckan kunde hon inte jobba där och där fanns en läkare som uppmuntrade Berit att läsa till socionom och jobba som kurator, då han såg hur jag jobbade med patienter och anhöriga.

– Det var även den läkaren som opererade min axel ett flertal gånger. Jag trodde aldrig jag skulle klara av utbildningen med bland annat socialpolitik och juridik, men det gjorde jag. Just juridiken kom att bli ett av alla favoritämnen och det har jag stor nytta av i dag.

Här och nu

För några år sedan läste Berit en grundläggande psykoterapiutbildning inom KBT och hon fastnade direkt för den terapimetoden. KBT är ingen metod som innebär grävande i det förflutna, utan inriktningen är på hur situationen ser ut här och nu.

– Min privata mottagning inriktar sig mest mot strukturerad KBT, exempelvis fobier av olika slag, panikångest, just nu kanske en överdriven rädsla för att drabbas av coronaviruset eller andra svårigheter och bekymmer. Jag har även stödsamtal där patienter vill prata om existentiella frågor eller vill bryta ett icke fungerande beteende, eller patienter som befinner sig i kris, eller vill ha annan hjälp.

Empatisk och ödmjuk

Berit menar att hennes egna erfarenhet av svårigheter har gjort henne mer empatisk, ödmjuk och fått henne att lättare kunna förstå hur det är att vara sjuk eller anhörig.

Annons

”Själv har jag bott i USA i några år, och där går många i terapi. Detta är en trend som jag tror kommer öka mer och mer i Sverige. Det är inte längre skamfullt att gå i terapi eller att prata om sina problem eller det som tynger oss, tvärtom, en styrka att våga lösa sina svårigheter eller beteenden.”

Annons

Psykisk ohälsa, som depression och ångestsyndrom tillhör de stora folksjukdomarna och ligger bakom drygt 40 procent av alla sjukskrivningar i Sverige, enligt Socialstyrelsen.

Hjälp av vänner

–Förr var det mer stigmatisering kring psykisk ohälsa och att gå i terapi, medan det i dag är mer accepterat att gå i terapi, säger Berit som i framtiden kan tänka sig vara en del av en hel mottagning med flera KBT-terapeuter, psykologer och psykoterapeuter.

Vad har du fått för respons av din omgivning nu när du startade eget?

– Alla jag pratat med ger mig positiv feedback och önskar mig lycka till. Ett flertal kollegor och före detta kursare, har också hört av sig och erbjudit sig att jobba. Många vet dock inte att det är mycket arbete bakom, innan man kommit så långt att man kan starta sin egna mottagning. Jag hade aldrig klarat detta utan all den fina hjälp jag fått av mina vänner.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan