Annons

Annons

Annons

Orientering

Klubben satsar på ett enklare spår ut i skog mark

Text

Orientering är en tuff sport. Men i Bredaryd slår man in på ett lättare spår med ”Naturpasset” som ska passa alla.

– Från ungdomar upp till 70–80-åringar, säger klubbordförande Maria Andersson, Bredaryds SOK.

Svante Nilsson testar Naturpasset och hittade den här kontrollen.

Naturpasset lämpar sig för alla åldrar. Här kommer en blandad åldersgrupp från Bredaryds SOK: Svante Nilsson, Ulrika Ivansson, Stina Nilsson, Ida Grahn och Astrid Grahn.

Annons

Annons

"Naturpasset är ett bra sätt att komma ut och röra sig i skog och mark", tycker Maria Andersson.

Känner du skog och mark kring orten Lanna som din egen byxficka? I så fall blir Naturpasset en lätt uppgift för dig. I annat fall får du chansen att bekanta dig med naturen där.

– Terrängen är ganska fin, på vissa ställen finns storskog och lite stigar. Den passar både sådana som är helt nybörjare och de som är lite mer avancerade i orientering, säger Maria Andersson och förklarar att färgmärkningen på kartan visar hur tillgängliga kontrollerna är på olika platser.

Kartan ingår i Naturpasset, som rent fysiskt är en mapp med startkort plus karta med 30 kontroller. Utmaningen är förstås att hitta dem. Takten bestämmer man själv.

– Man kan ta en kontroll om dagen och behöver förstås inte ens ta alla kontroller, säger Maria som är ordförande i orienteringsklubben Bredaryds SOK.

Hon förklarar att Naturpasset absolut inte är någon individuell tävling, utan att man mycket väl kan ge sig ut i skogen tillsammans i en grupp. Det viktiga är att man kommer ut och rör på sig.

– I dessa tider sitter många inne och vi tänker att Naturpasset är ett bra sätt att komma ut och röra sig i skog och mark.

Annons

Därför nappade Bredarys SOK på orienteringsförbundets idé Naturpasset. Ungdomsledaren Martin Wennerholm gav sig ut i terrängen för att placera ut kontroller. ICA-handlarna i Bredaryd och Forsheda engagerades som återförsäljare av mapparna.

Trots att man tonar ned tävlingsmomentet finns en del priser i potten, om man lämnar in sitt startkort till ICA eller till klubben direkt.

– Vi beställer gärna fler Naturpass om många hakar på, avslutar Maria.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan