Annons

Annons

Förbud på gång för spel på lägre divisioner

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson välkomnar Spelinspektionens nya förslag om förbud på spel i fotbollens lägre divisioner. Arkivbild.

Annons

Spelinspektionen vill förbjuda vadslagning på tränings- och vänskapsmatcher i fotboll.

Och inga spelobjekt under division 2 i svensk fotboll tillåts.

Det är de skarpa och nya förslagen för att motverka matchfixning som nu gått ut på remiss till branschorganisationerna.

De omfattande begränsningar som föreslås riktar i första hand in sig på att stävja fusket kring fotbollsmatcher. Därför vill Spelinspektionen införa regler som säger att vadhållning endast får erbjudas på:

+ De fyra högsta serienivåerna i det svenska seriesystemet.

+ Internationella matcher på klubbnivå där lagen ingår i någon av de fyra högsta serienivåerna i respektive land.

+ Matcher i svenska cupen där lagen ingår i någon av de fyra högsta serienivåerna i det svenska seriesystemet.

+ Matcher där U21-landslag upp till A-landslag deltar.

+ Vadhållning får inte erbjudas på träningsmatcher eller vänskapsmatcher.

Välkomnas av RF

Riksidrottsförbundet välkomnar förslagen. I ett pressmeddelande skriver förbundets ordförande Björn Eriksson:

"Det är mycket glädjande att Spelinspektionen har lyssnat på idrotten och förstått att riskerna för matchfixning är mycket större i lägre divisioner. Att Spelinspektionen börjar med fotboll och att det kan utökas med andra idrotter är ett utmärkt arbetssätt för att få hög träffsäkerhet i föreskrifterna."

Annons

Annons

Det nya förslaget har som tidigare generella regler som gäller alla idrotter, men kompletteras med förbudet för vadslagning från division 3 och nedåt i fotboll.

"Inte bara en fotbollsfråga"

Björn Eriksson:

"Det är klokt av Spelinspektionen att börja med fotbollen som är mest utsatt. Men det är inte bara en fotbollsfråga. De andra förbunden vars idrott det spelas mycket på har också gjort sina förslag på vilka spel som borde förbjudas. Så vi står redo att hjälpa Spelinspektionen att addera fler idrotter till föreskrifterna."

Spelinspektionens reviderade förslag har gått ut på snabbremiss till Branschföreningen för onlinespel, Riksidrottsförbundet, Spelbranschens riksorganisation och Svenska fotbollförbundet. Spelinspektionen vill ha skriftliga svar senast den 6 maj. Troligen väntas ett beslut av Spelinspektionen i sommar.

Henrik Skiöld/TT

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy