Överenskommelsen om att jobba med gasmask 90 i omsorgen varade bara några timmar. Sedan fick Värnamo kommun besked av Arbetsmiljöverket att återgå till lättare andningsskydd.
Men facket ger inte upp – de kräver bättre andningsskydd som sjukvården.

Personalen i omsorgen får återgå till samma andningsskydd som tidigare, vid arbete med covid-19-smittade personer. Bild från tillverkning av andningsskydd.
Arbetsmiljöverket ger nu Värnamo kommun rätt i frågan om vilken skyddsutrustning personal inom omsorgen ska ha vid arbete med personer som smittats med covid-19. Detta efter att facket i går införde skyddsstopp på ett äldreboende i Värnamo.
Annons
Annons
– Vi är väldigt förvånade över Arbetsmiljöverkets agerande. Vi hade ju förhandlat om användning av skyddsmask 90 istället och hävt skyddsstoppet, säger Heiko Stone, huvudskyddsombud på fackförbundet Kommunal.
Nu används inte skyddsmask 90 längre?
– Så är det. Kommunen fick rätt till ett lättare andningsskydd, men det är inte den slags skyddsutrustning som vi kräver.
Beskedet från Arbetsmiljöverket innebär att arbetsgivaren Värnamo kommun omgående återgår till sin tidigare nivå av skyddsutrustning – den som Värnamo kommun hävdar att expertmyndigheter rekommenderar.
– Vi är mycket måna om våra medarbetare, de ska självklart ha rätt skyddsutrustning, säger Ulrika Gustafson, chef för omsorgsförvaltningen:
– Vi är lättade över beskedet. Ett skyddsstopp drabbar en grupp mycket sköra personer men också medarbetare.
Lena Wallberg, förhandlingschef på kommunens HR-avdelning, understryker att beskedet var viktigt för arbetsgivaren:
– Vi är mycket nöjda med beslutet. Vi tycker att vi har haft en bra samverkan med berörda fackliga organisationer. Därför är vi besvikna på Kommunals agerande. Vår målsättning var redan från början att häva stoppet. Ett negativt besked från Arbetsmiljöverket hade fått stora konsekvenser för kommuner i hela landet.
Annons
Men på fackförbundet Kommunal är man inte nöjd. För deras del är ärendet inte avslutat.
– Absolut inte. Våra jurister i Stockholm arbetar vidare med fallet och vi avvaktar nya direktiv från dem, säger Heiko Stone.
– Skälet för att vi driver frågan så hårt, är att våra arbetskamrater utsätts för en onödig risk att bli smittade.