1 580 personer har avlidit i sviterna av covid-19 i Sverige. Det är en ökning med 40 personer senaste dygnet.
Helgens rapporter om trängsel på uteserveringar och restauranger oroar statsepidemilog Anders Tegnell.

Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten, vid myndigheternas dagliga pressträff på måndagen.
Totalt har 14 777 personer testats positivt för coronaviruset i Sverige.
– I Sverige så fortsätter vi följa samma trend, säger statsepidemiolog Anders Tegnell om de senaste siffrorna.
Annons
Det finns en viss eftersläpning i antalet dödsfall, men enligt Tegnell är den inte så stor.
Annons
IVA-kurvan är väldigt flack, säger han, men hur människor agerar har betydelse för att det förblir så.
Orosmoln
– Det är jätteviktigt att komma ihåg att de här kurvorna är beroende av att vi kommer ihåg att stanna hemma om vi är sjuka, säger Tegnell vidare om smittspridningen.
Men det finns orosmoln.
– Vi börjar få en del oroande rapporter från olika delar av landet att utelivet är lite trångt igen. Vi hoppas att kommuner och regioner kan hålla koll på restaurangerna så att man fortsätter följa det regelverk som finns.
Glöm inte bort att stanna hemma om du är sjuk, håll dig hemma om du är 70 eller äldre, tänk på handhygien och håll avstånd både ute och inne, är fortsatt råden från Folkhälsomyndigheten.
Ojämn IVA-belastning
Det finns snart 1 100 platser inom intensivvården, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef, Socialstyrelsen. Men belastningen på intensivvården är ojämn över landet.
– För att kunna få det att fungera ska SKR (Sveriges kommuner och regioner) tillsammans med regionerna arbeta för att försöka att sprida belastningen över landet på ett bättre sätt så att vi använder den nationella kapacitet som finns, säger Sandwall.
Belastningen på sjukvården är också fortsatt stor, trots viss avmattning, säger Thomas Lindén, avdelningschef för kunskapsstyrning för hälso- och sjukvården på Socialstyrelsen. Sjukvården har stora utmaningar i och med den här omställningen av vården.
Annons
– Samtidigt måste akutvården fortsatt fungera, säger han och menar att all övrig vård också måste kunna fungera oberoende av covid-19.
– Det är ett tufft läge, säger han men betonar att ingen är bortprioriterad.