Annons

Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Kommunen kan behöva låna ännu mer

"Det är en så osäker tid, så det är bättre att vara ute i god tid", säger ekonomichef Sanna Rickardsson.

Annons

I höstas tvingades Gnosjö kommun på kort varsel låna 55 miljoner kronor. I år kan de behöva ta nya lån, på grund av coronapandemin.

– Det är bättre att vara ute i god tid, säger ekonomichef Sanna Rickardsson, som i nuläget ändå inte tror att kommunen kommer behöva öka lånen.

Kommunstyrelsen vill göra det möjligt att ta nya lån för maximalt 30 miljoner kronor i år.

Coronakrisen påverkar även ekonomin i samhället på olika sätt. Därför är tanken att Gnosjö kommun ska kunna ta upp nya lån och öka kommunens skulder med maximalt 30 miljoner kronor, om det skulle behövas. I nuläget har kommunen lån på 139,8 miljoner kronor. De senaste lånen, på 55 miljoner kronor, tecknades i höstas.

"Osäker tid"

Anledningen till att man nu vill kunna låna mer är alltså coronakrisen. Kommunen erbjuder företag, som är kunder till kommunen, att få vänta med betalning av fakturor till i oktober. Dessutom erbjuder kommunen sig att betala leverantörer snabbare än vanligt, något som skulle kunna påverka likviditeten:

Annons

Annons

– Det skulle kunna finnas en risk att hamna i ett mellanläge, att det blir en liten dipp i likviditeten, och då är det bättre att förbereda sig. Det är en så osäker tid, så det är bättre att vara ute i god tid, säger ekonomichef Sanna Rickardsson, som betonar att möjligheten att ta nya lån bara är tänkt att gälla året ut.

"Måste ha stabil likviditet"

"Vi måste vara behjälpliga och vet inte var det här bär hän", säger Kristine Hästmark (M).

Detta är något som kommunstyrelsen nu föreslår kommunfullmäktige att ta beslut om, så att det ska vara enkelt att ta nya lån om behovet uppstår.

– Vi måste ha en stabil likviditet som kommun. Vi måste vara behjälpliga och vet inte vart det här bär hän, säger Kristine Hästmark (M), kommunstyrelsens ordförande.

Hon menar också att det är fler kommuner i landet som överväger att ta nya lån på grund av coronakrisen. Samtidigt lyfter hon fram att det inte är säkert att kommunen kommer behöva ta nya lån:

– Det är inte säkert att vi behöver ta de lånen och kanske inte så mycket, men man ska känna att kommunen är trygg och stabil, och ha ekonomiska förutsättningar att hjälpa.

"Ingen akut kris"

"Det handlar inte om att vi är en akut kris, men vi är förberedda om det skulle behövas", säger Markus Kauppinen (S).

Annons

Markus Kauppinen (S), kommunstyrelsens andre vice ordförande, resonerar på liknande sätt:

– Det här är ett sätt att vara förberedd. Det handlar inte om att vi är en akut kris, men vi är förberedda om det skulle behövas. Jag tycker att det är klokt att man förbereder såna beslut i de tider vi befinner oss i, säger han.

Annons

"Mer en säkerhet"

Ekonomichef Sanna Rickardsson tror i nuläget inte att kommunen kommer att behöva ta nya lån, men säger samtidigt att läget kan ändras:

– Vi tror väl kanske inte att det är jättetroligt att vi behöver ta lånen och vi har också en checkkredit som vi kan använda. I dagsläget tror jag inte vi behöver öka lånen, utan detta är mer en säkerhet ifall om att, men jag ska inte säga att vi inte kommer göra det.

Har det varit många företag som har bett om att vänta med sina betalningar?

– Det har nog inte varit jättemånga. Det har varit någon som har bett om det, men inte något märkbart, säger Sanna Rickardsson och betonar att möjligheten att skjuta upp betalningar dessutom har funnits redan tidigare.

Kan coronakrisen påverka kommunens ekonomi på andra sätt?

– Det kan ju vara att om folk förlorar jobbet, vilket ger minskade skatteintäkter, och man kanske behöver försörjningsstöd, eller att många blir sjuka och vi behöver mer extrapersonal. Det är mycket man inte ser i dagsläget, men som kan påverka i långa loppet, säger hon och betonar att det är svårt i dagsläget att veta hur stora eller små konsekvenserna kommer att bli.

Annons

Annons

Till toppen av sidan