Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Vill att föräldrarna ska slippa betala hälften

Text

Halvera barnomsorgsavgiften i maj och juni – det föreslår Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i Gnosjö kommun.

– Vi vill underlätta lite för barnfamiljerna, säger Markus Kauppinen (S), som berättar vilka effekter de tror att åtgärden ska få.

"De flesta har det tufft nu, men framför allt barnfamiljer", säger Markus Kauppinen (S).

S och V i Gnosjö kommun föreslår en halvering av barnomsorgsavgiften i maj och juni på grund av coronapandemin.

Nu föreslår Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i Gnosjö kommun att avgifterna för barnomsorgen ska halveras i maj och juni, till att börja med. Detta med anledning av coronapandemin.

Varför lägger ni det här förslaget?

– De flesta har det tufft nu, men framför allt barnfamiljer. Dels är man kanske hemma med barn som är sjuka, och kanske samtidigt är korttidspermitterad, så det är ett sätt att underlätta för dem. Samtidigt ger det en positiv effekt för handeln, säger oppositionsrådet Markus Kauppinen (S).

Annons

Annons

Så ni menar att föräldrarna kommer att handla mer när de slipper betala en del av barnomsorgsavgiften?

– Ja, precis. Om inte annat hålla uppe den konsumtion man har i dag. Det försvinner inkomst när man är korttidspermitterad och när man är hemma med vård av barn. Det blir ju en negativ spiral.

"Vi menar att detta visar vår uppskattning till föräldrarna som varit duktiga som stannat hemma med sina barn vid minsta tecken på symptom", skriver Markus Kauppinen bland annat i en text på Socialdemokraternas lokala kommunsida, där förslaget presenteras.

Till tidningen lyfter han också fram att hans parti har propagerat för en avgiftsfri barnomsorg i Gnosjö i flera år.

Är det så att ni passar på att försöka sänka taxan nu då?

– Haha, nej, det här är egentligen inte kopplat till det, men det ligger givetvis i linje med vad vi tycker. Vi ser det som en åtgärd som hör till den här situationen med corona.

Enligt beräkningar skulle kommunen förlora knappt 500 000 kronor i intäkter om avgiften sänks i två månader. I budgeten ligger intäkten på 400 000 kronor per månad, men hittills ska intäkterna ha legat över budget. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet menar dock att den föreslagna åtgärden i praktiken är i princip inte kommer att kosta kommunen något extra, "tack vare högre intäkter och färre vikarietimmar", skriver man.

Annons

– Jag vill inte säga att det blir helt kostnadsneutralt, men i princip ska det bli ett nollsummespel, menar han och fortsätter:

Annons

– Vi har tittat på hur det har sett ut med intäkter från barnomsorgen och vi har fått till oss att det är ett mindre behov av timvikarier för att det är mindre antal barn i barnomsorgen.

Med tanke på att kommunen har haft en tuff ekonomisk situation ett bra tag, är det inte bättre att få in de beräknade intäkterna från barnomsorgen?

– Jag ser ju inte att barnomsorgsavgifterna ska användas som en budgetregulator. Det är inte en skatt, utan en avgift. Den ska finansiera den verksamheten som den är till för. Nej, jag ser det inte som att barnomsorgsavgiften ska ”rädda upp” en ekonomi.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan