Annons

Annons

Beslut underlättar för generös hyresrabatt

Annons

Statens fastighetsverk får större möjligheter att ge hyresrabatter till drabbade hyresgäster under coronakrisen.

Regeringen har beslutat att utöka den statliga fastighetsägarens räntekontokredit med 100 miljoner kronor till 300 miljoner kronor.

– Det ger en möjlighet för dem att kunna vara generösa i de förhandlingar som nu sker mellan hyresgäst och hyresvärd, säger finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP) till TT.

Pressade företag

Många företag har svårt att betala hyran när intäkterna rasar. De hårdast drabbade branscherna som exempelvis hotell- och restaurang och delar av handeln har därför möjlighet att ta del av ett särskilt hyresstöd som regeringen klubbade på torsdagen och som även EU-kommissionen gett grönt ljus till.

Kruxet är att hyresvärden måste gå med på att sänka hyran, sedan går staten in och betalar hälften av hyressänkningen.

Signalerna hittills är att det är svårt att förhandla ner hyrorna för många företag.

Annons

Per Bolund framhåller att regeringen vill att hyresstödet ska utnyttjas för att tillfälligt mildra krisen.

– Jag ser inte att någon part tjänar på att man gör sig av med hyresgäster som inte klarar av ekonomin, då får man ju ett intäktstapp, säger han.

Annons

Inte fritt fram

Att Statens Fastighetsverk nu får större möjligheter att ge hyresrabatter och föregå med gott exempel betyder inte att verket ska släppa på alla regler och bedömningar. Fortfarande måste det vara affärsmässiga beslut.

– Men det kan ju vara affärsmässigt att ge uppskov i den här krisen för att sedan kunna få långsiktiga hyresintäkter längre fram, säger Per Bolund.

Bland fastighetsverkets hyresgäster finns exempelvis statliga museer, men de berörs inte av det här beslutet. Däremot kan hotell, restauranger och andra privata hyresgäster få hyreslindring.

Maria Davidsson/TT

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy