Annons

Annons

Danmark kan öppna mer än aviserat

Danmark är på väg att gradvis öppna sitt samhälle igen och den första fasen kan bli större än vad som tidigare har aviserats.

Under påskhelgen lämnade oppositionen förhandlingarna med den S-ledda regeringen, men har nu haft nya samtal med statsminister Mette Frederiksen.

Den 11 mars – samma dag som Världshälsoorganisationen WHO klassade coronavirusets utbrott som en pandemi – stängde Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) landets förskolor och skolor.

Sedan dess har även folksamlingar med fler än tio personer förbjudits, landets gränser har stängts och restauranger har fått slå igen.

Lämnade förhandlingar

Nu ska en gradvis öppning av det danska samhället ske. Med början på onsdagen ska de yngsta barnen få återvända till skolor och förskolor. Under veckan ska även den planerade hälso- och sjukvården sakta men säkert börja rulla i gång igen.

– Jag är djupt imponerad över hur snabbt man har lyckats ställa om från att ha varit stängda till att ha öppnat igen, sade Mette Frederiksen när hon besökte Lykkeboskolan i Köpenhamn.

Frederiksen har flaggat för att den första fasen av en öppning av samhället kan bli större än vad regeringen tidigare har aviserat.

Annons

– Hälsomyndigheternas bedömning är att vi kan öppna lite mer. Vi kan göra fas ett lite större. Men det ska fortsatt göras ansvarsfullt och med försiktighet, sade statsministern under ett pressmöte på tisdagen.

Annons

Den socialdemokratiska regeringen har fått kritik för att inte involvera oppositionen i hur öppnandet av det danska samhället ska gå till. Under påskhelgen lämnade Folketingets blå block, med Venstreledaren Jakob Elleman-Jensen i spetsen, förhandlingarna om återöppnandet av hälso- och sjukvården

"Regeringen har stängt ned landet utan en konkret plan för hur det ska öppnas igen. I dag är det patienterna som får betala priset", skrev Elleman-Jensen på Twitter.

"Räkna på smittoeffekten"

Nya samtal med regeringen har dock genomförts. På tisdagskvällen var de övriga partierna inbjudna till videomöten med Frederiksen för förhandlingar om hur den första fasen kan utvidgas.

– Vi vill höra vad partierna har för önskemål och be myndigheterna räkna på vad smittoeffekten blir av de olika förslagen, sade Frederiksen inför förhandlingarna.

I Danmark har 309 personer som smittats av covid-19 avlidit, enligt statistik från onsdagen. 362 personer är inlagda på sjukhus, varav 89 får intensivvård, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.

Annons

Daniel Kihlström/TT

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy