Annons

Annons

Annons

Jönköpings län

Kristian Anttila: "Rutan var en ögonöppnare"

Text

Frizonen Rutan har fått Kristian Anttila att bemöta sig själv med större förståelse. Här gör han tre låtar som bottnar i Rutans budskap.

– Jag vill förmedla de insikter som Rutan väckt i mig och sprida dem, säger han.

Inbäddat innehåll

För Göteborgsartisten Kristian Anttila blev det ett återvändande. Han uppträdde nämligen i Rutan på Flanaden i Värnamo på treårsdagen 2018. Sedan dess har han burit med sig texten som står på skylten vid Rutan:

Annons

Annons

”Rutan är en frizon där tillit och omsorg råder. I den har vi samma rättigheter och skyldigheter utan åtskillnad.”

- När tävlingen utlystes återvände jag till Rutan och citatet i tankarna. Då slog det mig att jag hade glömt att inkludera relationen till mig själv i Rutans värderingar. Det satte min senaste skiva ”Rum 4 Avd. 81” som handlar om en väldigt mörk period i mitt liv i nytt ljus. Jag insåg att jag inte bemött mig själv med samma förståelse som jag försöker bemöta andra med, säger Kristian Anttila.

Med utgångspunkt i texten valde han ut tre låtar som kretsar kring hans relation till sig själv.

- Jag vill förmedla de insikter som Rutan väckt i mig och sprida dem. Jag hoppas få fler att upptäcka Rutan, att koppla budskapet till sin egen erfarenhetsbank och fundera över sin relation till sig själva.

Kristian tycker att en storhet med Rutan är att betraktarens förhållande till den hela tiden utvecklas.

- Rutan i all sin enkelhet och med sitt ödmjuka språkbruk lyckas vara väldigt kraftfull. Den är inte ett statiskt konstverk, utan den följer betraktaren genom livet, säger han och fortsätter:

- Rutan var en ögonöppnare om de självklara mänskliga rättigheter som vi alla är överens om men har så svårt att applicera i vår vardag. Genom att begränsa det till en faktisk plats görs det mer greppbart.

I framtiden återvänder Kristian Anttila gärna till Rutan i Värnamo en tredje gång.

- Jag undrar vad ett tredje framträdande kommer att spegla i mig. Vilka nya insikter får jag då?

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan