Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Första coronafallet bekräftat i sargade Jemen

Vårdarbetare förbereder ett rum där coronaviruspatienter ska isoleras på ett sjukhus i Jemens huvudstad Sanaa. Bilden är från den 15 mars.

Annons

Mitt i allt minskas nödhjälpen till delar av landet.

"Det första bekräftade fallet av coronavirus har rapporterats i Hadramout-provinsen", meddelar den särskilda nödlägeskommittén, som bildats av Jemens internationellt erkända regering för att hantera utbrottet. Hadramout, i belägen i södra Jemen, kontrolleras av regeringssidan.

Tiotusentals civila har dödats under de senaste fem åren i kriget mellan Huthirebellerna och den saudiskledda militärallians som strider på regeringens sida.

Annons

Annons

"Överskuggar allt"

Alliansen utlyste ett två veckor långt ensidigt eldupphör i onsdags för att ge utrymme åt försöken att stoppa ett virusutbrott i landet.

– Covid-19-krisen överskuggar allt annat. Det internationella samfundet måste kliva fram och arbeta tillsammans för att skydda Jemens folk, sade Anwar Gargash, utrikesminister i Förenade arabemiraten och en av nyckelspelarna inom militäralliansen, i torsdags.

Samma dag meddelade FN:s livsmedelsprogram (WFP) att det kommer att halvera sin nödhjälp till människor i de delar som kontrolleras av Huthirebellerna. Detta eftersom donatorerna minskat sin finansiering av hjälpen efter uppgifter om att rebellerna hindrat nödleveranser.

Hjälp varannan månad

– WFP:s insats i Jemen står nu inför en allvarlig brist på finansiering och har inget annat väl än att minska stödet med hälften för att undvika ett totalstopp av stöd i framtiden, säger en talesperson för FN-organisationen.

Det innebär att nödställda familjer från och med i mitten av april kommer att få leveranser från WFP varannan månad i stället för varje månad.

Över 12 miljoner människor i Jemen är beroende av WFP för sin matförsörjning varav 80 procent bor i områden som kontrolleras av rebellerna.

Kvinnor arbetar med att sy munskydd på en textilfabrik i Jemens huvudstad Sanaa. Bilden är från den 17 mars.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy