Annons

Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2021

Restaurang uppmuntrade vårdanställda med pizza

Ferhat och Diana Teer från Amara levererar pizzor till Maria Bergqvist och Maria Ottosson som tagit med en vagn för att smidigt få med sig lunchen.

Annons

I dag var det lite extra festligt på vårdcentralen i Vaggeryd: Pizza till alla i tjänst.

– Vi tänkte att de vårdanställda behövde lite extra uppmuntring i de här jobbiga tiderna, säger Diana Teer på Pizzeria Amara i Vaggeryd.

Vid 11.45 är det full fart hos pizzerian i centrala Vaggeryd. Det lastas in sex pizzor åt gången i två stora ugnar. Utmaningen är att grädda 23 lunchpizzor till personalen på vårdcentralen.

– Det var jag och min make Ferhat som kom på idén. Att vi ju kunde fixa lunchen till personalen på vårdcentralen, säger Diana Feer.

Paret har tidigare drivit Pizzeria Babylon i Värnamo.

Annons

– Vi tog över här i november–december och började med att renovera, göra om menyn och byta recept. Först gick omsättningen upp, men nu har folk blivit försiktiga, berättar Ferhat.

Annons

Vad har ni gjort för att minska riskerna?

– Salladsbaren har flyttat in bakom disken och så torkar vi av alla utsatta ytor flera gånger om dagen. Samt håller kollen på vad Folkhälsomyndigheten säger, berättar Diana.

Hur gick det då vid leveransen?

Strax före 12 var det full fart framför de två ugnarna hos Pizzeria Amara.

Diana Teer pausar föräldraledigheten för att vara med vid pizzaleveransen. Hon var med om att ta beslutet.

Vårdcentralens Facebookredaktör förevigar restaurangens initiativ.

– Det här var mycket uppskattat av både mig och mina kollegor. Vi är väldigt tacksamma, vilket nu även framgår på vår Facebooksida, berättar sköterskan Maria Bergqvist.

Hur drabbas ni på vårdcentralen i Vaggeryd av coronapandemin?

– Just nu är det ganska lugnt här, men det finns ju risker i och med att en del smittade kommer hit. De ska, om möjligt hänvisas tillbaka till sin bil, men vi har också ett speciellt isoleringsrum där det finns skyddsutrustning.

Annons

Annons

Hon berättar att personal från vårdcentralerna i Vaggeryd och Skillingaryd också har satts in vid pass på Värnamo sjukhus.

– Det är en infektionsmottagning i anslutning till akuten. De patienter som kommer dit är sådana som har hänvisats dit av läkare, berättar Maria.

Är pizza en tillräcklig ersättning för de risker ni tar och den övertid som jobbas inom vården?

– Pizza är gott. Men jag hoppas att även politikerna får upp ögonen för oss vårdanställda – i det längre perspektivet.

Annons

Annons

Till toppen av sidan