Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Öppna kyrkor – men utan nattvard och offentliga gudstjänster

Påsken är en stor högtid för kyrkorna, men på grund av coronapandemin blir inget som vanligt i år.

– Det blir annorlunda, konstaterar Johan Knutsson, kyrkvärd och regelbunden gudstjänstbesökare, som kommer sakna nattvardsfirandet.

Johan Knutsson är kyrkvärd och firar regelbundet gudstjänst i Gnosjö kyrka, men i år blir det inte som vanligt. "Det blir till att finna sig i det", säger han.

Påsken räknas som kristendomens största högtid och under helgen brukar kyrkorna bjuda in till flera gudstjänster och andra samlingar. Men i år har många kyrkor ställt in sina gudstjänster, på grund av förbudet för folksamlingar över 50 personer och risken för smittspridning. En del församlingar har istället valt att "ställa om" och sänder gudstjänster via webben, vilket bland annat missions-, pingst- och saronförsamlingarna i Gnosjö har gjort.

Annons

"Blir annorlunda"

Johan Knutsson är engagerad i Svenska kyrkan i Gnosjö, bland annat som kyrkvärd. Han brukar också fira gudstjänst i kyrkan under påsken, men i år blir det inte som vanligt, eftersom kyrkan inte kommer att fira några offentliga gudstjänster.

Annons

– Det blir annorlunda eftersom man inte kommer fira nattvard, som är den viktigaste biten. Men det blir till att finna sig i det, för det går inte att göra något åt saken, konstaterar han, när tidningen träffar honom i församlingshemmet, i full färd med att klippa till förkläden till hemtjänsten – ytterligare en omställning som kyrkan nu gör för att hjälpa till att tillverka skyddsmaterial.

Vad betyder påsken för dig?

– Det är en stor högtid, om Jesu död och uppståndelse, grunden i det kristna budskapet, säger han och konstaterar att det känns tråkigt att inte fira det på samma sätt som vanligt.

– Det kan ju bli att man tittar på någon tv-gudstjänst i helgen, tillägger han.

"En stor högtid"

Men trots att det inte anordnas någon offentlig gudstjänst i Gnosjö kyrka under påskhelgen kommer han ändå att besöka kyrkan. Han ska nämligen hjälpa till när kyrkan är öppen för bland annat ljuständning.

– Jag kommer vara med i kyrkan på "öppen kyrka". Några av kyrkvärdarna tillhör riskgrupp, så det blir nog att man får hoppa in lite extra i de andra kyrkorna också, berättar han.

Samtal och bön

Även om kyrkorna i Gnosjö pastorat alltså inte kommer att fira några offentliga gudstjänster i påsk, kommer man ändå bjuda in till "öppen kyrka" under vissa tidpunkter på skärtorsdagen, långfredagen och påskdagen, och efter påsk på söndagsförmiddagar, berättar kyrkoherde Marianne Häggkvist:

Annons

– Vi gör så är för att man ska kunna komma till kyrkan när det är någon där, tända ljus, skriva en bön, sitta i bänken och känna stillheten i kyrkan. Man kan komma och gå. Tanken är att man inte ska vara så många åt gången, säger hon och berättar också att det kommer att spelas musik.

Annons

Hon lyfter fram att det kan finnas ett ökat behov av bön och samtal i dessa tider,

– Vill man samtala med någon så kan man göra det. Det finns ju mycket oro i denna tid också, men vi får känna att vi kan lägga det i Guds händer, menar hon.

"Känns väldigt konstigt"

Påsken är kristendomens största högtid, men i år firas den på annorlunda sätt i många kyrkor. (Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.)

Istället för offentliga gudstjänster kommer det att firas så kallade ställföreträdande gudstjänster, där endast ett fåtal anställda och lekmän deltar. Det innebär att kyrkan ändå firar gudstjänst, men att församlingsmedlemmar istället uppmanas att själva läsa dagens texter och be böner, exempelvis i samband med öppen kyrka eller hemma.

Hur känns det för dig, som präst, att påsken inte blir som vanligt?

– Det är klart att det känns väldigt konstigt. Det är fantastiskt att följa påsken från skärtorsdagens nattvard, in i långfredagen, med dess budskap, och sedan fira uppståndelsen på påskdagen med mässa. Det känns så starkt, att komma samman som församling, men det blir inte så detta året. Det är tråkigt, men man får göra på annat sätt, säger kyrkoherde Marianne Häggkvist.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan