Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Sjukvårdspersonal i hela länet har testats positiv för covid-19

Sjukvårdspersonal i samtliga tre sjukhusområden i länet har testats positiv för covid-19.

Det uppger smittskyddsläkare Malin Bengnér till Värnamo Nyheter.

Malin Bengnér, smittskyddsläkare i länet, berättar att sjukvårdspersonal i alla tre delarna av länet har testats positiv för covid-19.

För en dryg vecka sedan fick Folkhälsomyndigheten regeringens uppdrag att ta fram en nationell strategi för att utöka provtagningarna för covid-19. En prioriterad grupp var personal inom sjukvården.

Annons

Enligt Malin Bengnér, smittskyddsläkare i Jönköpings län, tas det sedan några dagar många prov bland sjukvårdspersonalen i länet. Det handlar om ett 50-tal personer per dag.

Annons

En del prov har visat sig vara positiva.

– Det finns positiva prov från alla delar av länet, säger Malin Bengnér till Värnamo Nyheter och tillägger att man inte kommer att offentliggöra det exakta antalet per sjukhus och klinik.

Smittvägar inte analyserade

Vet ni hur personalen har smittats?

– Det är viktigt att komma ihåg att vårdpersonal kan ha smittats både på arbetsplatsen och ute i samhället. Det finns i dag ingen färdig analys av smittvägar för personal, men förhoppningsvis kommer vi att kunna få dessa data framöver, säger Malin Bengnér.

Är det din uppfattning att man har fungerande rutiner och tillräckligt med skyddsutrustning och att denna används korrekt?

– Ja, tillgång till skyddsutrustning och bra rutiner finns, säger Malin Bengnér och fortsätter:

– Svårigheten är att hela tiden upprätthålla alla delar av de skyddsåtgärder som krävs för ett säkert arbetssätt. Det handlar alltså inte bara om tillräckligt många munskydd och visir utan det är minst lika viktigt att hela tiden använda utrustningen på ett korrekt sätt, att ha ett bra arbetssätt för rengöring och desinfektion av händer och utrustning, städning, ett bra system för att upptäcka misstänkta fall och skilja dem från ickeinfekterade patienter och så vidare.

Personal kan börja jobba

När tidningen för några dagar sedan pratade med Kjell Ivarsson, sjukvårdsdirektör kirurgisk vård, uttryckte han en förhoppning om att en utökning av provtagningarna skulle ge sjukvården ett tillskott av personal.

Har det blivit så?

– Ja, provtagning av personal ökar bemanningen genom att de med lindriga symtom och negativt prov kan komma tillbaka fortare i arbete, säger Malin Bengnér.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan