Annons

Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2021

Överläkaren: Ta inga onödiga risker

Jan-Olof Svärd är överläkare på kirurgkliniken på Värnamo sjukhus. Nu manar han till försiktighet.

Annons

Påskhelgen är för många den tid på året då så väl motorcykeln som studsmattan tas fram efter vintern, med ett ökat antal olyckor som följd. Nu höjer kirurgen och överläkaren Jan-Olof Svärd ett varningens finger.

– Ett ökat tryck på akutsjukvården är det sista vi vill ha just nu, säger han.

Att damma av sin motorcykel och ge sig ut på vägarna är för många ett perfekt sätt att möta våren. Men nu vill Jan-Olof Svärd, överläkare på kirurgiska kliniken på Värnamo sjukhus, varna de som under påskhelgen planerar sin säsongspremiär.

– Det är vanligt att olyckorna ökar vid den här tiden. Med tanke på den belastning som just nu råder inom akutsjukvården så vore det inte lyckat, säger han.

Annons

Jan-Olof Svärd vet vad han talar om. I många år var han förbundsläkare hos Svemo (Svenska motorcykel-, och snöskotersportförbundet). Han är också själv en aktiv cyklist och vet hur det kan se ut på vägarna under våren.

Annons

– Varningen gäller inte bara de som kör motorcykel. Isabergs Bikepark, till exempel, brukar under högsäsong förse akutmottagningen med en till två patienter i veckan, så det gäller även de som till exempel kör mountainbike, säger han.

Fler förklaringar

Att trafikolyckorna ökar just så här års finns det flera förklaringar till. Dels finns det en hel del rullgrus kvar i vägkanterna som kan utgöra en risk för avåkning. Dessutom finns en ovana hos förarna som inte har varit ute på hela vintern. En tredje faktor är att bilisterna inte är förberedda att se cyklarna ute i trafiken, menar Jan-Olof Svärd. Att Jönköpings län befinner sig precis i början av en pandemi innebär att vården står inför en stor utmaning som kommer att fortgå i flera månader.

– Vi kan vänta en stor anstormning där alla resurser bör finnas tillgängliga. Av den orsaken har till exempel Svemo beslutat att ställa in alla tävlingar, bland annat inom motocross, vilket är jättebra. Vi har begränsade resurser inom sjukvården tyvärr, så vi vill inte ha några fall som vi faktiskt kan undvika.

Manar till eftertanke

Jan-Olof Svärd poängterar att hans varning inte syftar till att skrämma upp folk. Han vill främst mana till eftertanke.

– Det är bra att komma ut och röra sig och att få frisk luft, jag menar inte att vi ska låsa in oss. Vad jag menar är att alla bör tänka sig för en extra gång. Håll ned farten, öka avstånden och visa hänsyn när du närmar dig cyklister i trafiken.

– Som cyklist, använd hjälm och undvik onödigt riskfylld körning med cykeln. Helt enkelt – minska riskerna. Nu gäller det att alla hjälps åt och tar sitt eget ansvar, säger Jan-Olof Svärd.

Annons

Annons

Till toppen av sidan