Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Tre kyrkor firar gemensam gudstjänst via nätet

Text

På kort varsel tvingades pingstförsamlingen "ställa om", för att inte behöva ställa in sin gudstjänst i söndags. Nu har de, tillsammans med missionsförsamlingen och saronförsamlingen, bestämt sig för att sända gemensamma gudstjänster via nätet.

Maria Pettersson och Stefan Lindgren hoppas att webbtittarna inte bara ska känna sig som åskådare.

Många församlingar, som brukar fira gudstjänst tillsammans i kyrkan varje söndag, har nu fått ändra sina vanor med tanke på spridningen av coronaviruset. Ett exempel är frikyrkorna i Gnosjö, som istället för att ställa in, nu har "ställt om".

"Med kort varsel"

I fredags förra veckan beslutade regeringen att förbjuda folksamlingar på över 50 personer. Då bestämde sig Gnosjö Pingstförsamling för att fira gudstjänst utan deltagare i kyrkbänkarna och istället direktsända gudstjänsten via internet.

– Det var med kort varsel, på fredagen, som vi bestämde det. Det blev kanske inte så bra bildkvalitet, för vi filmade med en surfplatta, men vi har fått riktigt många positiva reaktioner, säger pastor Stefan Lindgren.

Annons

Annons

Han berättar att det var fler än vanligt som tog del av gudstjänsten. Sändningen hade ett 60-tal så kallade strömningar via Facebook.

– Det var nog fler än så, för många satt nog flera stycken och tittade. Jag tror att behovet finns, det är nog lite existentiell kris nu. Folk funderar på många frågor och man söker hopp, tröst och uppmuntran.

Tre kyrkor samarbetar

Denna söndag är det dags för webbgudstjänst igen, men nu blir det alltså tillsammans med Gnosjö Missionskyrka och Saronförsamlingen i Marås, som inte firade någon gudstjänst förra söndagen.

– Det känns roligt att vi kan jobba tillsammans, konstaterar Maria Pettersson, en av pastorerna i Gnosjö Missionskyrka.

Planen är att sända gemensam gudstjänst tre söndagar framöver, åtminstone till att börja med. Nu har de också haft lite mer tid på sig att förbereda det tekniska:

– Vi har lånat ihop lite enklare grejer. Vi kommer ha en systemkamera, och då kan vi zooma också, berättar Stefan Lindgren.

Viktigt med delaktighet

De lyfter fram att det är lite ovant att fira gudstjänst utan gudstjänstfirare i bänkarna utöver medverkande:

– Man är inte så van vid att tala direkt in i en kamera, konstaterar Maria Pettersson, som ska predika på nästa gudstjänst.

Vad finns det för andra utmaningar, förutom det tekniska, med att fira gudstjänst på detta sätt?

– Det är en utmaning att man ska känna sig delaktig, att det inte ska bli som att titta på en film, men man kan ju till exempel tända ett ljus hemma, säger Maria Pettersson.

Annons

– Vi vill också ge möjligheten att skicka sms med böneämnen, som vi kommer be för, säger Stefan Lindgren.

"Saknar gemenskapen"

De berättar att de funderar på hur man mer ska skapa interaktion med gudstjänstfirarna på avstånd, men konstaterar också att det är tråkigt att inte kunna mötas som vanligt i kyrkorna under påsken, som är kyrkans största högtid.

Annons

– Man hade ju önskat att man kunde samlas, för nu saknar man verkligen gemenskapen. Men som flera andra har sagt, kyrkan är inte byggnaden, men samtidigt är lokalen betydelsefull, resonerar Stefan och får medhåll av Maria:

– Det kommer kännas lite fattigt, men jag tror att många återupptäcker sin församling, att man ser värdet i det på ett annat sätt.

Ni har konstaterat att ni kan nå fler genom att sända via nätet. Funderar ni på att fortsätta med det även efter coronakrisen?

– Den tanken har väckts, säger Stefan.

– Ja, som ett komplement, men vi vill ju mötas personligen också, säger Maria.

Precis som flera andra församlingar och andra föreningar finns de också till hands för att hjälpa exempelvis äldre och andra i riskgrupp med sysslor som att handla. Men det finns också annat som bland annat äldre kan behöva hjälp med.

– Jag har haft kontakt med äldre i församlingen och guidat dem i hur man kan följa gudstjänsten, så att det blir tillgängligt, för annars missar vi den gruppen ändå, säger Stefan.

FOTNOT: Här är en länk till Pingstkyrkans Facebooksida där man kan se gudstjänstsändningen

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan