Annons

Annons

Minskad smittspridning i Tyskland: "Fungerar"

Lothar Wieler, som leder myndigheten Robert Koch-institutet i Tyskland, vid en pressträff på fredagen.

Annons

TYSKLAND

De åtgärder som har satts in i Tyskland för att sakta ner smittspridningen är verkningsfulla, enligt myndighetsföreträdare.

– Vi ser att spridningen av viruset går långsammare... det fungerar, säger Lothar Wieler vid Robert Koch-institutet.

Varje person som smittats med viruset i Tyskland bedöms nu smitta en person i genomsnitt, till skillnad från upp till så många som sju tidigare, enligt Robert Koch-institutet, den folkhälsomyndighet som ansvarar för covid-19-arbetet.

Det visar att de åtgärder som Tyskland infört för att hejda covid-19 – som förbud mot att samlas fler än två personer åt gången och att människor måste ha ett avstånd på minst 1,5 meter mellan sig – fungerar, enligt Lothar Wieler som leder institutet.

– När antalet är under ett betyder det att epidemin sakta håller på att avta. Det är vårt mål, säger han vid en pressträff.

– Vi vet att vi har fått ner siffran till ett med åtgärderna och vi hoppas att få ner den ytterligare.

"Åtgärderna måste fortsätta"

Wieler poängterar samtidigt att de restriktioner som har införts måste finnas kvar och att det är för tidigt att blåsa faran över.

Annons

– Jag vill vara väldigt tydlig med detta: åtgärderna måste fortsätta att upprätthållas. Det är helt avgörande att man håller avstånd och stannar hemma, annars kan vi inte få ner siffran till under ett.

Annons

I flera delstater i Tyskland kan den som bryter mot restriktionerna straffas med böter. I huvudstaden Berlin riskerar de som trotsar reglerna en bot på över 5 000 kronor, till exempel.

Uppmanar till munskydd

Institutet uppmanar också medborgare att börja använda egengjorda munskydd. Inte för att skydda sig själva mot smittan utan för att eventuellt hindra smittspridning till andra.

Wieler tillägger att det inte finns vetenskapliga bevis för att munskydden har effekt, men att det "verkar rimligt".

Över 80 000 personer har konstaterats smittade i Tyskland och drygt 1 000 personer har avlidit. Antalet döda till följd av coronaviruset kan dock vara fler.

– Vi kommer inte klara av att testa varenda person. Jag antar att vi kommer att ha fler dödsfall än vad som officiellt rapporteras, säger Wieler.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy