Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

All:in beredda på att massproducera enklare munskydd

Text

– Vi har utvecklat metoder för producera snabbt och i olika utföranden om det skulle behövas.

Det säger Azra Mekic, med en bakgrund som sömmerska men som nu är handledare på All:in i Skillingaryd.

Azra Mekic har laborerat med olika material för att få till en bra känsla och funktion. Här är det en dammsugarpåse.

Tidigare har det bland annat varit tygväskor och möbelklädslar som har lämnat sy- och träverkstaden på Smedjegatan i Skillingaryd. Nu är det andra tider och produktionen kan vara på väg att styras om…

På det stora bordet med sömnadsgrejer hos All:in ligger flera olika varianter av såväl munskydd som visir till skydd för ögonen.

– För 2–3 veckor sedan började jag fundera över vad vi, och jag som sömmerska, skulle kunna bidra med i kampen mot coronaviruset. Hittills har jag experimenterat med olika material, tjocklekar och metoder för att vi ska vara beredda om det skulle behövas, säger Azra Mekic.

Annons

Annons

Samma dag som vi kommer på besök meddelar Sveriges Radio från Österrike och Tyskland om påbud att använda munskydd i livsmedelsaffärer. För att inte förvärra bristen i affärerna uppmanas folk att sy sina egna munskydd.

Behovet kan alltså komma att uppstå relativt snart.

Färgglatt material

Till skillnad mot de engångsvarianter i vitt eller svart som syns på nyhetsinslagen på teve, erbjuder All:in formsydda munskydd i färgglatt material som är tvättbara i 60 grader. Men det finns även enklare engångsvarianter att tillgå.

Hittills har det annars inte kommit någon förfrågan om leveranser till All:in. Det som sjukvården framför allt behöver är inte munskydd, utan andningsskydd (se faktarutan).

– Om någon är intresserad av en större beställning är vi beredda att sy i olika material och tillverka engångs eller tvättbara. Tills dess delar vi med oss av det vi tillverkar till de som vill ha, med budskapet att här, lokalt, är det ingen brist på munskydd, säger Azra.

All:in är beredda att kalla in fler personer med erfarenhet av sömnad och verkstadens maskiner om det skulle behövas.

Hur lärde du dig att sy munskydd?

– Jag hittade instruktioner på internet.

Annons

Annons

Leverans i påse

All:in är en verksamhet som syftar till integration genom socialt företagande. Den har bland annat riktat sig till ensamkommande, som fått en möjlighet att både lära sig svenska och ett yrke – för att bli anställningsbara. Nu görs samma insats mot invandrarkvinnor som vill skaffa sig praktiska yrkeskunskaper.

När All:in berättade om munskydden på Facebook var det många som kommenterade och delade inlägget. De som ville ha ett eget personligt munskydd i beredskap fick dem levererade i små påsar.

– Om det skulle behövas andra saker i vården, som det går att sy, ska vi nog kunna ställa upp. Och vill man prova att sy sina egna munskydd delar vi gärna med oss av ritningar på hur de ska skäras ut, säger Azra.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan