Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2021

Nya riktlinjer för butikerna i coronatider

"I främsta läget handlar det om att uppmana kunder att hålla avstånd", säger Peter Norin, Ica-handlare i Gnosjö. Till vänster syns butiksmedarbetaren Klara Petersson, som sitter bakom plexiglas.

Annons

Livsmedelsbutikerna i Gnosjö fortsätter vidta åtgärder för att minska spridningen av coronaviruset. På onsdagen kom Folkhälsomyndigheten ut med tydligare föreskrifter och råd, som också påverkar butikerna.

– Vi vill värna om våra kunder, säger Stefan Karlsson, butikschef på Coop Konsum i Gnosjö.

Strax efter lunch på onsdagen kom Folkhälsomyndigheten ut med fler föreskrifter och råd för att minska smittspridningen av coronaviruset i samhället. "Alla verksamheter i Sverige är skyldiga att, utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer, vidta åtgärder för att minska risken för smittspridning", skriver myndigheten bland annat.

"Detta kom nyss"

För butiker gäller bland annat att man bör begränsa antalet kunder som vistas i lokalen samtidigt, samt att man bör "ta fram alternativa lösningar till kassaköer eller anvisa hur långt kunderna kan stå mellan varandra".

När tidningen pratar med butikschefer och ägare till livsmedelsbutikerna i Gnosjö berättar de att de har vidtagit åtgärder, som exempelvis utökad städning och att personalen använder handsprit. De är också på gång att införa fler åtgärder efter det senaste beskedet, men betonar att de nya föreskrifterna precis har införts:

Annons

Annons

– Detta kom ju nyss. Vi lyssnar på vad myndigheterna säger och får dagliga besked från Svensk Dagligvaruhandel och Ica. Vi försöker följa de branschriktlinjerna så gott vi kan, säger Peter Norin, ägare av Ica Supermarket i Gnosjö.

Fler kassor öppna

Sedan en tid tillbaka sitter plexiglas uppsatta vid kassorna på Ica och de har nyss fått hem dekaler som ska visa hur stort avståndet bör vara mellan kunderna i kassakön.

– I främsta läget handlar det om att uppmana kunder att hålla avstånd. Vi kommer också bemanna kassorna med mer personal, så att vi kan ha fler kassor öppna samtidigt.

Peter Norin meddelar också att man kommer att förstärka näthandeln:

– Det finns möjlighet att hämta och få sina varor hemkörda i princip varje dag. Det är det viktigaste vi kan erbjuda.

"Vill värna kunderna"

"Vi vill värna om våra kunder, att de ska känna att vi bryr oss", menar Stefan Karlsson, butikschef på Coop Konsum i Gnosjö.

Gezim Shala och Stefan Karlsson inspekterar de nya dekalerna som ska påminna kunderna om att hålla avstånd. Plexiglas till kassorna är på gång, meddelar butikschefen.

På Coop Konsum i Gnosjö har man också infört olika åtgärder och har precis klistrat på dekaler på golvet vid kassorna.

– Vi försöker påminna kunderna om att hålla avstånd för det är lätt att glömma, säger Stefan Karlsson, ny butikschef sedan tre veckor tillbaka.

– Jag började mitt i allt detta, konstaterar han.

Annons

Ännu finns inget plexiglas uppsatt vid kassorna, men det är på gång, meddelar han:

– Det är på gång, men det är många butiker som beställer plexiglas nu.

Vid lösgodiset har de satt fram plasthandskar, och använda skopor ska läggas på en särskild plats för att rengöras innan de används igen.

Annons

– Vi vill värna om våra kunder, att de ska känna att vi bryr oss.

Information centralt

"Vi uppmanar våra kunder att inte komma hit om man är förkyld eller har andra symptom", säger Andreas Johansen, butikschef på Willys Hemma i Gnosjö. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.

Andreas Johansen, butikschef på Willys Hemma i Gnosjö, hänvisar till att de får riktlinjer från Willys centrala organisation.

– Vi tar informationen som kommer centralt och tar det dag för dag.

Även på Willys finns plexiglas uppsatta och dekaler på golvet uppmanar till avstånd i kassakön.

– Vi uppmanar våra kunder att inte komma hit om man är förkyld eller har andra symptom. Vi i butiken använder handsprit frekvent och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger han och betonar också att Willys centrala organisation har beställt extra städning av exempelvis kundvagnar och -korgar, dörrhandtag, godisskopor, brödtänger och belysningsknappar.

"Det är märkbart färre"

När det gäller att undvika att för många personer vistas i butikerna samtidigt hänvisar butikscheferna till branschorganisationerna och inväntar deras riktlinjer.

Sedan en tid tillbaka uppmanas personer över 70 år att försöka undvika att besöka butiker, men man hör talas om att det inte alltid efterföljs. Hur ser det ut hos er och hur ser ni på det?

Annons

– Min uppfattning är nog att de så kallade 70-plussarna i ganska hög grad håller sig ifrån butiken och det finns ju möjlighet att handla på nätet. Det är märkbart färre 70-plussare i butiken och det är ju bra, säger Peter Norin på Ica.

– De försöker komma hit de tider som är lite lugnare, konstaterar Stefan Karlsson på Coop.

Andreas Johansen på Willys ser att en del äldre har fortsatt att handla i butiken:

– Jag tycker inte det är bra såklart. Jag rekommenderar inte att denna riskgrupp handlar hos oss, dock kan jag inte heller förbjuda dem att göra det. Här vädjar jag till anhöriga till dessa personer att istället handla åt dem."

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy