Annons

Annons

Annons

Nya ägarna kan ta över före påsk

Text

På torsdagen meddelade Konkurrensverket att de godkände affären där Amedia och Mittmedia köper tidningskoncernen Hall Media.

Are Stokstad, vd för Amedia, tillsammans med Lovisa Hamrin i samband med offentliggörandet av affären tidigare i år.

Det var i slutet av februari i år som det offentliggjordes att Hall Media skulle köpas av norska Amedia och den svenska lokaltidningskoncernen Mittmedia.

Amedia skulle förvärva 49 procent av aktierna i Hall Media medan Mittmedia, som till 20 procent ägs av Amedia och till 80 procent av Bonnier News, skulle ta över 51 procent av aktierna.

Annons

Annons

Säljare är Carl-Olof och Jenz Hamrins stiftelse, där Lovisa Hamrin är styrelseordförande. Då affären blev känd sa hon bland annat:

– Det har blivit nödvändigt att ingå i ett större sammanhang för att kunna bedriva en egen och oberoende lokaljournalistik. Vi kom in sent i den digitala världen men har snabbt blivit duktiga. Hall Media i kombination med det Amedia kan och står för tror jag blir riktigt bra.

Före påskhelgen

Men innan affären kunde gå igenom krävdes alltså att Konkurrensverket inte skulle ha några anmärkningar och den 2 april kan alltså konstateras att myndigheten inte har sett några hinder för att låta affären gå igenom.

Mats Tidstrand, vd för Hall Media, välkomnar beskedet.

– Det här är positivt för Hall Media. Den nya ägarkonstellationen är bra och det är skönt att Konkurrensverket inte hade några invändningar.

Han säger att det formella övertagandet kommer att ske inom kort, förhoppningsvis innan påsk.

– Läsarna kommer inte omedelbart att märka någon skillnad, men i förlängningen så är det här en försäkran om långsiktighet i verksamheten, säger Mats Tidstrand.

En ny styrelse inom kort

Mikael Nestius, affärschef Mittmedia, säger att beskedet från Konkurrensverket var väntat men självklart jätteroligt.

Annons

– Det betyder att vi nu kan börja processen med att bygga ihop Mittmedia med Hall Media.

Han fortsätter:

– Men först ska vi avsluta affären. Det är planerat att ske på tisdag i nästa vecka och efter det ska vi utse en ny styrelse. Sen ska vi lägga en tydlig plan för framtiden.

Annons

En facklig kommentar

Joel Jonsson, ordförande i Hall Medias journalistklubb, säger att han tycker att det är skönt att beskedet från Konkurrensverket har kommit.

– Nu kan vi gå vidare till nästa steg, säger han.

– Det sista vi behöver nu är ännu ett orosmoment, även om det fortfarande återstår många frågetecken.

Han hoppas nu på ett bra samarbete med fackklubbarna vid Amedia och Mittmedia.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan