Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2021

Många frågor kring besöksförbudet på äldreboenden

Det kan inte undgå någon att det numera råder besöksförbud på samtliga äldreboenden. Här en bild från Blomstervägens äldreboende i Gislaved.

Annons

Flera kommuner begränsade redan för några veckor sedan möjligheterna till besök på äldreboenden, men från och med den 1 april är det helt förbjudet.

Eller är det verkligen det?

Ända sedan mitten av mars har flera kommuner haft restriktioner kring besök på äldreboenden. I exempelvis Värnamo kommun uppmanade man redan den 12 mars anhöriga att undvika besök som inte är nödvändiga.

Så vad blir skillnaden när det nu är förbjudet? Innebär det exempelvis att man inte tillåts ta ett sista farväl av en äldre släkting?

Mötas utomhus

Ett förbud är ett förbud, slog socialminister Lena Hallengren fast vid en pressträff i onsdags, men Maria Jönsson som är ansvarig för äldreboendena i Gislaveds kommun och just nu stabschef, ser ändå möjligheter. Exempelvis ser hon inga hinder mot möten utomhus, förutsatt att såväl boende som besökare inte visar några symptom på covid-19 och att man håller avstånd.

Annons

Annons

Hon litar även på personalens uppfinningsrikedom och redan håller man på att hitta lösningar för hur boende ska kunna fortsätta att hålla kontakten med familjen, exempelvis via Facetime och Skype.

Sedan regeringen meddelade att det blir ett förbud så har frågorna varit många och en del har undrat hur det kommer att fungera om en anhörig ligger för döden. Kommer den att få dö ensam på grund av besöksförbudet?

– Ingen dör ensam. Det är alltid vårt ansvar att det finns någon i närheten, men vi kan säga som så här att det blir enhetschefen som får göra ett ställningstagande. Den som kommer in måste kunna garantera att den är frisk. Vi får helt enkelt titta på fall till fall, säger Maria Jönsson.

Riskbedömning

I Värnamo kommun säger man att grunden är att det handlar om ett förbud men att förbudet ger möjlighet för verksamheten att meddela undantag.

”Detta hanterar vi genom att riskbedömning görs på respektive verksamhet”, skriver kommunikatören Annette Petersson.

I Gnosjö kommun, där man redan har konstaterade fall av covid-19 på ett äldreboende, har man redan varit restriktiva enligt kommundirektören Anna Engström. Anhöriga har fått vara med för att säga farväl men då har försiktighetsmått vidtagits.

– De anhöriga har fått ha full skyddsutrustning.

Det slutliga beslutet har legat på verksamhetschefens bord tidigare och så kommer det även att vara framöver i Gnosjö kommun.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy