Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Kyrkan och Coop hittade varandra i coronakrisen

Text

Både Anderstorps församling och Coop Anderstorp ställde sig samma fråga – hur kan vi hjälpa äldre och andra utsatta att handla i coronatider? Det blev början till ett samarbete.

– Det är ju jättebra att vi kan hjälpas åt, säger prästen Anna-Karin Gabrielsson.

Anderstorps församling och Coop Anderstorp samarbetar nu för att hjälpa äldre och andra i riskgrupper att handla under coronakrisen. Fr. v. Yvonne Lindström, kyrkomusiker, Emma Tolf, diakon, Anna-Karin Gabrielsson, präst, Marita Falk, pedagog, och Katrin Persson, butikschef.

Den senaste tiden har Coop i Anderstorp funderat på hur man kan hjälpa äldre och andra riskgrupper att handla matvaror, när de helst ska avstå från att träffa andra människor.

– När detta började dra igång så tänkte vi på våra äldre som kanske inte vågar ta sig ut. Många funderar på "vad händer om jag blir sjuk?" och vi har fått samtal från äldre som inte kan ta sig ut. Vi har inte möjlighet att öppna tidigare, som en del har gjort, för vi har öppet 6 till 22, säger butikschef Katrin Persson och förklarar att heller inte har möjlighet att köra ut varor till privatpersoner.

Annons

Samma fråga ställde sig de anställda i Anderstorps församling:

Annons

– Det är lite lustigt, för vi hade suttit och funderat på hur vi ska göra. Sedan kom jag hem och då sa det ”pling” och då hade ni på Coop skrivit till oss, säger Marita Falk, pedagog i Anderstorps församling.

Möts av skylt

Kontakten ledde till ett samarbete mellan Anderstorps församling och Coop Anderstorp. Sedan en tid tillbaka möts nu kunderna i butiken av en skylt som inleds med texten "I en mindre by måste vi hjälpas åt". Där finns kontaktuppgifter till personer från kyrkan som kan hjälpa till att handla. Informationen finns också på församlingens hemsida, Facebook-sida och på små informationslappar.

– Det är ju jättebra att vi kan hjälpas åt, konstaterar Anna-Karin Gabrielsson, präst i Anderstorps församling.

Samtidigt betonar de att de också hjälper till att handla i andra matbutiker, samt med andra sysslor.

– Vi hjälper även till med att åka till apoteket eller gå ut med hunden, och vi kör också ut hämtmat från restauranger vid lunchtid, berättar diakon Emma Tolf.

Inte bara äldre

Man måste heller inte vara 70-plussare eller tillhöra en riskgrupp för att få hjälp, utan det kan också handla om att man upplever symtom och därför bör isolera sig.

– Är man en ensamstående mamma med fyra sjuka barn så är man utsatt, konstaterar Emma Tolf.

Sedan initiativet drog igång har en hel del personer hört av sig, även om det inte har varit någon anstormning av samtal. Några har också uttryckt att det är skönt att möjligheten till hjälp finns, om man skulle bli sjuk längre fram.

Annons

Annons

– Man behöver inte ha haft någon kontakt med kyrkan innan, utan detta är för alla, betonar de också.

"Måste hitta lösningar"

Svenska kyrkan i Anderstorp har tvingats göra flera förändringar i sin verksamhet den senaste tiden. En del samlingar är inställda och samtidigt har man börjat lägga upp filmklipp på sociala medier från andakter och gudstjänster.

Den som är i behov av samtal kan ringa till kyrkans anställda, och när lappen med texten: "Vill du prata bort en stund - knacka” sitter uppsatt på fönstren till församlingshemmet finns det även möjlighet att prata med någon av personalen från andra sidan fönsteröppningen.

– Man måste hitta lösningar i dessa tider, konstaterar Anna-Karin Gabrielsson.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan