Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Hostningar mot andra – brott utreds

Text

Polisen i region Öst går nu ut och varnar för att det förekommer att människor medvetet hostar mot andra och säger att de är smittade av coronaviruset. Två personer utreds nu för brott.

– Det är bedrövligt att det här ska behöva ske, säger Kristian Malzoff, operativt ansvarig för polisens arbete i coronakrisen.

OBS! Bilden har inget samband med artikeln.

Polisen i region Öst gick under onsdagen ut med en varning på sin Facebook-sida. Två personer som båda uppges vara unga killar misstänks nu för medvetna hostningar mot andra personer där de även har sagt att är smittade av coronaviruset. Enligt polisen finns det goda möjligheter att klara upp ärendena och brottsmisstanken är ofredande.

Annons

Annons

Polisen vill inte offentliggöra var i region Öst, som förutom Jönköpings län även inkluderar Östergötlands- och Södermanlands län-, som de två fallen med medvetna hostningar mot andra har rapporterats.

– Syftet kan ha varit att skämta, men det uppfattas verkligen inte så. Det finns en stor oro och rädsla i samhället utifrån den situation som just nu råder, säger Kristian Malzoff.

Fyra tänkbara brott

Förutom att skapa rädsla hos den som blir utsatt så kan beteendet även vara brottsligt. Misshandel, vållande till kroppsskada, framkallande av fara eller ofredande är tänkbara brottsrubriceringar.

– Sådant beteende kan vi verkligen inte acceptera, säger Kristian Malzoff.

Då det är två unga killar som nu är brottsmisstänka lyfter polisen även fram att föräldrar gärna får prata med sina barn och ungdomar om det olämpliga med beteendet som nu skapar väldigt mycket rädsla bland andra människor. Den som blir utsatt för en sådan typ av hostning rekommenderas att göra en polisanmälan.

– Jag är tyvärr inte överraskad över att det har skett då vi även har hört talas som liknande företeelser i andra länder, säger Kristian Malzoff.

Hot vid ingripanden

Om de medvetna hostningarna i nuläget mer bedöms som ungdoms-företeelser så uppger polisen att andra liknande försök att sprida oro för coronaviruset har förekommit under de senaste veckorna.

Annons

– Det händer att personer som polisen ska ingripa mot säger att de har covid-19 och då görs det i syfte att polisen ska avskräckas från att göra sitt jobb. Det beteendet tycks däremot förekomma i alla åldersgrupper, säger Kristian Malzoff.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan