Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Plötsligt stod gymnasiet med skolmat som inte behövdes

Text

När coronakrisen blev allt mer påtaglig kom beskedet att gymnasierna skulle stängas och att eleverna skulle ha distansundervisning. Men vad hände med all skolmat och alla färskvaror?

Den 17 mars kom beskedet att regeringen rekommenderar att undervisningen på gymnasium- och högskolenivå i Sverige ska ske på distans. Den rekommendation följde man i Gislaved och sedan dess bedrivs ingen undervisning på plats i Gislaveds gymnasium för de cirka 1 000 eleverna. På gymnasiet tillagas även skolmaten till gymnasieeleverna och till eleverna på Lundåkerskolan.

Annons

Annons

Så plötsligt stod alltså kökspersonalen med färska råvaror för 1 000 elever som inte behövde tillagas. Vad gör man då?

Inte en morot har gått till spillo när skolköket på Gislaveds gymnasium fick helt andra förutsättningar för sin matlagning när gymnasiet plötsligt stängde.

Slänger grönsakerna innan de blir för gamla eller skänker bort maten? Nej, inget av alternativen visar det sig.

– Vi har förvällt grönsakerna och fryst in dem. Och vi har tagit hand om de förädlade råvarorna och även fryst in dem, säger Maria Ström, utvecklingsledare inom kost på barn- och utbildningsförvaltningen.

Kan du ge exempel på vad som frystes in?

– Exempel på grönsaker som frusits in är broccoli och blomkål. Grönsakerna blancheras och fryses in och används sedan i soppor, wok och grönsaksrätter.

Har ni slängt någon mat?

– Nej, vi har inte slängt någonting utan har tagit hand om allting.

Hur länge håller sig maten i frysen? Jag tänker på om gymnasiet inte öppnar mer den här terminen.

– Det blir aldrig något problem med att maten inte går åt då Gisle skolrestaurang serverar mat till Lundåkerskolan även om gymnasieskolan är stängd. Maten äts således upp av Lundåkerskolans elever inom de närmsta veckorna.

Annons

Går det på ett ungefär säga hur mycket mat som frystes in som en följd av att gymnasiet stängde?

– Nej det går inte att säga exakt.

Matleveranserna till skolköket har inte upphört eftersom personalen fortfarande lagar mat till eleverna på Lundåkerskolan, men mängden mat som levereras är mindre sedan gymnasiet stängde.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan