Annons

Annons

Annons

Livesänd musik och närproducerad konst – missa inte detta i helgen

Text

Här skriver tidningens kultur- och nöjesskribenter om det som de själva helst rekommenderar just nu. Den här veckan handlar det om närproducerad konst, livesända konserter och en riktigt bra fotbollsdokumentär.

Länssalongen öppnar lördagen den 28 mars.

Här väljer Emilia Söelund, Michael Joelsson och Börje Stålhammar var sin sak att göra i helgen:

Emilia Söelund: Länssalongen öppnar

I helgen öppnar den nya länssalongen på Jönköpings läns museum. En jury har valt ut verk av 46 etablerade konstnärer och tio unga talanger som alla har anknytning till länet. För att minska risken för smitta öppnar utställningen utan vernissage och museet hoppas att besökare kommer utspritt istället för att trängas just när utställningen öppnar. Konstintresserade som väljer att stanna hemma kommer att få tillgång till filmade visningar. Den pågående pandemin ska alltså inte hindra publiken från att ta del av närproducerad konst.

Annons

Annons

Emilia Söelund, kulturredaktör

Börje Stålhammar: Musik som hemleverans

Anna Bergendahl medverkade i tisdagens livesända konsert som spelades in hemma hos Lina Hedlund.

Att ge tips om konserter i dessa dagar är inte lätt. Men det finns ljus i mörkret tack vare driftiga artister och konsertarrangörer. De använder sin kreativa förmåga till att skapa nya typer av konserttillfällen. Kungliga Operan, Berwaldhallen, Stockholms konserthus och ”Karantänsessions” är bara några exempel. Nya idéer och streamingtjänster uppstår. På Operan kan man se Puccinis Madam Butterfly och Wagners Valkyrian. Stockholms Konserthus sänder ett antal Beethovensymfonier istället för den inställda Beethovenfestivalen. Ett smidigt sätt att lyssna på, och se, konserter är att installera appen ”Konserthuset Play” från Stockholms konserthus. Varje torsdag kl 12 kan man se och höra popartister på en Facebooksida kallad ”Karantänsessions”. Detta är bara några exempel. Musiken kommer till oss när inte vi kan gå till den.

Annons

Annons

Börje Stålhammar, professor emeritus i musikvetenskap

Michael Joelsson: Sevärt om spelet bakom fotbollen

Dokumentären "Det vackra spelet" visas just nu på SVT Play.

Det mesta fortsätter vara inställt eller framflyttat. Tills dess att det förändras finns det massvis bra saker att titta på. Ett exempel på det är dokumentären "Det vackra spelet" där du får en inblick i den talangfulle mittbacken Odilon Kossonous väg från talangfabriken i Elfenbenskusten till den belgiska storklubben Club Brügge med en kort mellanlandning i Hammarby. Dokumentärfilmaren Olof Berglind har följt Odilon i tre år och visar vad som händer bakom scenerna och små glimtar av baksidan som finns i klubbarnas jakt på nästa guldklimp både sportsligt och ekonomiskt. Och han har fått med en hel del tveksamma situationer. Sevärt även för de som inte är så sportintresserade.

Michael Joelsson, nöjesskribent

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan