Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2021

Inget generellt stopp för 70-plussare att hoppa in som vikarie

Helena Gustavsson, verksamhetschef för bemanningsenheten, säger att man hittills inte har fått besked om ett generellt stopp för att anlita vikarier som tillhör riskgruppen 70 plus.

Annons

Vikarier som tillhör riskgruppen 70 plus får jobba i kommunens verksamheter.

– Det är upp till den enskilde individen att göra bedömningen, säger Helena Gustavsson, verksamhetschef för bemanningsenheten.

Bemanningsenheten – som tillhör serviceförvaltningen – sköter vikarieförsörjningen för kommunens samtliga verksamheter. I vikariebanken finns i dag mellan 400 och 500 personer som är beredda att hoppa in på timavlönade korttidsvikariat.

Helena Gustavsson har ingen siffra på hur många av dessa som tillhör den utpekade riskgruppen med dem som har fyllt 70 år. Hon säger att det handlar om ett mindre antal.

Hur många av 70-plussarna som just nu vikarierar inom Värnamo kommun finns det enligt henne heller ingen officiell uppgift om.

– Det kan vara så att ingen av dem jobbar hos oss just nu, säger hon.

"Vi får ställa frågan"

Den som vill jobba får göra det.

– Vi har ställt frågan till kommunens HR-avdelning hur vi ska göra just för att inte göra något fel och svaret vi fick är att vi får ställa frågan till de som har fyllt 70 om de kan hoppa in och jobba, säger Helene Gustavsson.

Annons

Hon tillägger att ett eventuellt beslut att tills vidare stoppa alla vikarier som har fyllt 70 år inte ska tas på bemanningsenheten utan högre upp i kommunens organisation.

Annons

– Vi jobbar utifrån ett uppdrag från förvaltningarna och vår uppgift är att sköta vikarieförsörjningen i kommunen, säger Helena Gustavsson.

Hon kan dock bekräfta att flera av de vikarier som har fyllt 70 på eget initiativ har anmält att man inte står till förfogande just nu.

Smittskyddssäkra arbetsuppgifter

För att få ett förtydligande av hur Folkhälsomyndigheten ser på saken skickade tidningen ett mejl till myndigheten. Så här skriver pressekreterare Sara Rörbecker:

"Rekommendationen till personer över 70 är att man ska hålla fysiskt avstånd mellan sig och andra och undvika att umgås med andra (självklart med undantag för umgänge på distans, via skärm eller telefon). Rekommendationen till personer under 70 är att hjälpa till att skydda de äldre, därför avråder Folkhälsomyndigheten från att man exempelvis besöker äldre släktingar.

Med det sagt har Folkhälsomyndigheten förståelse för att samhällsviktiga verksamheter behöver säkerställa att man har personal så att man kan sköta sitt grunduppdrag. Men i så fall bör de vikarier över 70 som anlitas få uppgifter som är så säkra som möjligt ur smittskyddssynpunkt. Det vill säga uppgifter som inte innebär att man är fysiskt nära andra människor. Man behöver också kunna ta sig till och från arbetet på ett säkert sätt, utan risk för smitta".

Annons

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy