Annons

Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2021

Coronaviruset stoppar Tjernobylbarnens läger och annat

Under ett 20-tal år har barn från Tjernobylområdet, med sjukdomar relaterade till olyckan i kärnkraftverket, varit välkomna till Långserum.

Annons

Det blir inget läger med sol, bad och kanotpaddling för de ukrainska barn som har fått medicinska men till följd av kärnkraftsolyckan 1986.

Då många av barnen har underliggande sjukdomar är det inte medicinskt försvarbart att genomföra lägret, konstaterar styrelsen för Tjernobylbarnens vänner.

Från en krissituation till en annan…

Den aktuella föreningen har ända sedan bildandet 2005 samlat in pengar från företag, kommunen och enskilda för att kunna erbjuda tre veckors rekreation i Småland. Pengarna täcker resa i buss från Ukraina, genom Polen och färja till Sverige. Väl på plats är det ett all-inclusiveboende som gäller, med tillägget att gästerna själva får laga maten. I en avslutning brukar man bjuda sina värdar och andra som har bidragit till vistelsen på en festmåltid. Basen har varit Långserums fritidsgård i kommunens östra del. Innan föreningen drevs samma verksamhet under en handfull år i kyrklig regi.

Annons

Annons

”Nu tar vi nya tag och ser fram emot 2021 års läger. Vi är väldigt ledsna, men måste vara realistika och inte ta onödiga risker”, säger föreningen på sin Facebooksida.

Fler avbokningar…

Från kommunen meddelas samtidigt att besöksförbud har införts på särskilda boenden och korttidsboenden. Beslutet gäller tillsvidare, med regelbunden omprövning.

Inte heller de ungdomar som vill besöka fritidsgårdarna kommer att släppas in. Det har varit stängt under veckan, medan fredagen på UG i Skillingaryd är under övervägande. Ansvariga hänvisar till sjukdom och smittspridningsrisk hos personalen.

Socialdemokraterna har beslutat att skjuta på sitt årsmöte. Enligt stadgarna går det att vänta till fram i augusti.

Statens institutionsstyrelse meddelar att flertalet besök på LVU- och LVM-hem måste bokas om eller genomföras genom videosamtal. Vårdnadshavare och föräldrar med umgängesrätt är undantagna.

Annons

Annons

Till toppen av sidan