Annons

Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2021

Biblioteket ställde inte in vernissagen

Konstnärerna Magnus Larsson och Zsuzsanna Larsson Gilice ställer just nu ut sina verk på Gnosjö bibliotek.

Annons

I dessa tider är det mer regel än undantag att evenemang ställs in, men på Gnosjö bibliotek valde man att arrangera torsdagens vernissage enligt planerna.

– Det har ju varit väldigt mycket diskussion, säger kulturutvecklare Lennart Alves.

Kulturutvecklare Lennart Alves förklarar hur man på biblioteket resonerade när man bestämde sig för att genomföra vernissagen på torsdagen.

Efter en tids funderande valde Gnosjö bibliotek att på torsdagen arrangera vernissagen för den nya utställningen, trots coronapandemin, berättar kulturutvecklare Lennart Alves.

Annons

Hur resonerade ni när ni kom fram till att ni inte skulle ställa in?

– Det har ju varit väldigt mycket diskussion, men i kommunen följer vi Folkhälsomyndighetens rekommendationer, om att inte vara över 500 personer och att om man känner sig krasslig ska man undvika att vara ute, säger han på torsdagseftermiddagen, dagen före de nya restriktionerna om max 50 deltagare i offentliga sammanhang.

Han lyfter också fram att man har valt att livesända vernissagen och lägga ut bilder på nätet. Dessutom kommer man att presentera ett verk ur utställningen per vecka digitalt.

Annons

Men även om det inte skulle komma över 500 personer på vernissagen så är ju rekommendationen att man inte ska träffas i större folksamlingar. Hur tänker ni kring det?

– Vi kommer uppmana folk att inte stå tätt, att använda handsprit och att inte hälsa genom att ta varandra i hand. Vi resonerade lite annorlunda med "Musik på hörnet", som vi har ställt in, för en stor del av den publiken tillhör riskgrupper.

Så det brukar inte komma lika många 70-plussare till vernissager?

– Nej, och vi tänker att de kommer att stanna hemma. Jag som astmatiker tillhör en riskgrupp. Man får ta detta på allvar, men det är inte heller bra om allt stänger ner. Vi skakar inte i hand, vi torkar av ytor mer och sitter inte i så täta grupper.

Tidningen träffar kulturutvecklare Lennart Alves och de båda konstnärerna, Zsuzsanna Larsson Gilice och Magnus Larsson, ett par timmar innan torsdagens vernissage, som alltså genomfördes innan förbudet för folksamlingar över 50 personer meddelades på fredagen.

Annons

Hur påverkas ni som kulturutövare av coronapandemin?

– Det är flera saker framöver som har ställts in. Exempelvis kan utställningar ställas in och de är man beroende av för att få stipendier. Men som konstnär lever man alltid lite på gränsen, så man är van. Och nu kan man ju gå in i saker lite mer fokuserat, säger Zsuzsanna Larsson Gilice.

– Ofta jobbar man ändå hemifrån som konstnär. Jag är också lärare på en konstskola och där är det distansundervisning nu. Det är ju lite annorlunda, men det går, säger Magnus Larsson.

Annons

Annons

Till toppen av sidan