Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2021

Karnevalen ställs in – Benny tackar för sig

Benny Engstrand hade hoppats att få kröna sina 36 år som programmakare för karnevalen med något alldeles extra. Så blir det inte eftersom den 39:e karnevalen ställs in.

Annons

Under torsdagsmorgonen kom beskedet som förmodligen inte förvånade någon – årets karneval ställs.

– Det är mycket jobb till intet, konstaterar Benny Engstrand som varit programmakare för karnevalen i 36 år och som nu tackar för sig.

Den 39:e karnevalen sedan starten 1982 blir ett streck i protokollet. Allt var förberett - artisterna bokade, kulturskolan höll på med repetitionerna och föreningarna engagerade till karnevalståget. När karnevalskommittén möttes för 1,5 vecka levde hoppet fortfarande, men under onsdagen insåg man att det inte gick.

Den sista

För Benny Engstrand, som varit programmakare för karnevalen ända sedan 1985, känns det extra tråkigt. Han hade redan förra året bestämt att den 39:e skulle bli hans sista karneval i samband med att Värnamo fyller 100 år.

– Jag kände att detta får bli min sista, även om jag fortfarande känner mig lika pigg och tycker att det är jätteroligt, säger Benny.

karneval värnamo karnevalståget babsan

Annons

Annons

Annons

Annons

VŠrnamo karnevalrets karnevalsdrottning Šr barn-tv-stjŠrnan och buktalerskan Zillah, som Šr kŠnd genom sina framtrŠdanden med sin apa Totte.

Annons

Så du kanske återkommer nästa år?

– Nej, det tror jag inte. Kolifejset 1986 till Värnamo 100 år, där är min resa.

Benny konstaterar att han fått uppleva både upp- och nedgångar under sina 36 år i karnevalskommittén. På 1990-talet upplevde man en riktig boom och hade besökare från när och fjärran.

– Hotellet var helt fullt under karnevalen.

Mycket jobb

Under tidigt 2010-tal upplevde man ett minskat intresse.

– Jag vet vet inte riktigt varför, kanske tyckte folk att de upplevt karnevalen. De senaste fem åren har det varit ett uppsving och jag kan inte sätta fingret på varför.

Under 36 år har han levt med karnevalen stora delar av året. Varje år i september har han påbörjat planeringsarbetet och vid den här tidpunkten återstår egentligen bara lite småfix.

– Det är mycket jobb till intet, konstaterar han.

Annons

Nästa år

Under 36 år har du förstås upplevt mycket roligt i samband med karnevalen. Är det något som stuckit ut? Något du minns särskilt väl?

– Ja, när Agneta Sjödin var karnevalsdrottning, säger Benny utan att behöva fundera särskilt länge.

Agneta var populär både bland barnen och tonårskillarna så när det var samling vid Kyrktorget var hela torget fullt av människor.

– Vi var 10-15 funktionärer som fick skydda scenen från att inte stormas, minns han och skrattar.

Annons

Redan för åtta år sedan hade Benny bestämt sig för att sluta, men blev då övertalad att fortsätta. Den här gången säger han att det är på riktigt.

– Jag håller tummarna för att gruppen kommer tillbaka till nästa år, att alla förstår värdet av ett sådant här arrangemang.

Men då blir det alltså utan Benny Engstrand?

– Jag tror det.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy