Annons

Annons

Annons

Chefredaktör Nikolics krönikor

Just nu 24/7: Corona, corona och corona… och lite till corona

05.53. Vaknar av ett sms: ”Nu tar jag alvedon och jobbar hemma” skriver kollegan. Hon är en riktig kämpe, tänker jag medan jag öppnar upp JP:s d-tidning i telefonen. Läser först lokalt och sedan inrikes och utrikes. Allt är coronarelaterat, på ett eller annat sätt. Till och med sporten har med viruset i varje artikel.

Text

Hall Medias onlinechef Patricia Svensson rycker in som nyhetschef i coronatider - i ett nästintill tomt redaktionslandskap.

Annons

Skannar snabbt av nyhetsläget på Expressens och Aftonbladets sajter. Corona, corona och corona. Och lite till corona.

Innan jag gör mig i ordning för jobbet kollar jag över matsituationen hemma. Gulasch på burk fanns väl? Makaroner… kan de koka själva med lite guidning. Två av fyra barn är hemma från skolan. Den ene med efterhängsen rethosta som hållit honom borta från undervisningen i två veckor, den andre med en snuva som fysiskt portar honom från högstadiet.

07:11

Kör genom tomma gator på väg in till redaktionen. Plockar på vägen upp en kollega som suttit och väntat på bussar som aldrig kommer. Turerna är inställda, direktiv från länstrafiken eller chaufförer som har blivit sjuka? Måste komma ihåg att nämna det för nyhetschefen. Kan vara en story.

Annons

Jag slår på jobbdatorn. Pling! Bekanta budskap på skärmen:

Annons

”Anna har feber och yrsel – jobbar inte i dag. Skickade också hem en snorig och nysig Lars – han jobbar hemifrån”.

Varje dag den senaste veckan börjar jag dagen med att läsa nyhetschefernas svar på min fråga: ”Vilka är hemma sjuka, vilka jobbar hemifrån och vilka är på plats?” Svaren strömmar in från Skövde, Eksjö, Ljungby, Värnamo och Jönköping via vårt digitala kommunikationsverktyg.

Pling, knatter, knatter: ”Veronika, Sten och Malin jobbar hemifrån – Stina hemma sjuk, typiska symtom”.

”Peter sjuk, Västgöta-Bladet går en tom just nu. Osäkert läge. SkLT har gjort en plan för att bemanna redaktionen: Den som inte bemannar kontoret jobbar hemifrån”.

08.00

Fyra medarbetare har insjuknat med feber och hosta under natten och morgonen. Bestämmer mig för att uppmana fler medarbetare att arbeta hemifrån. Ytterligare tio medarbetare får sälla sig till det 30-tal som redan jobbar hemmavid. Hoppas att vi kan minimera risken att alla ska vara sjuka samtidigt. De flesta tycker att det är en bra idé att vi glesar ut bemanningen på plats och packar sina datorer för att jobba hemma. Andra reagerar med oro. Har det hänt något? Något allvarligt?

– Bara försiktighetsåtgärder, försäkrar jag. För att säkra utgivningen framåt.

09:45

När de sista hemmajobbarna lämnat lokalerna träffas företagets ledningsgrupp för att skapa sig en bild av nuläget. De flesta är med via Slack som funkar ungefär som Skype.

– Hur ser det ut på annonsavdelningen, finns det jobb ens?

– Vågar kunderna ta emot besök?

Annons

Försäljningschefen som jobbar hemma sjuk beskriver läget med skrovlig röst.

– Funkar tidningsutdelningen? Jaha, problem med reservdelar till bilarna då centrallagren i Europa inte längre får sina leveranser.

Annons

– Tryckeriet kan inte trycka fler än 64 sidors JP på lördag. Finns inte folk till det. Kan redaktionen hålla nere antalet sidor?

Vi betar av fråga efter fråga till vi kommer till diskussioner om permitteringar. Vad gör vi med de som just nu inte kan utföra sina jobb på grund av coronaepidemin? Vi får se? Vänta lite till, kanske vänder det?

Nyhetsflasharna smattrar i telefonen:

10.59 Aftonbladet: ”S ställer in alla tåg den 1 maj”

11:16 JP: ”Nytt coronadödsfall i länet – fem intensivvårdas”

12.01 Tranås Tidning: ”Matgästerna har försvunnit – så märker restaurangerna av nedgången”

Och så fortsätter det under dagen.

14.21

Skypesamtal från en medarbetare som nu känner sig friskare och vill tillbaka till redaktionen för att hugga i och hjälpa övriga.

– Känns inte bra när man är hemma och vet att andra sliter. Bara lite snuva kvar, berättar hon.

Men hon får stanna hemma och göra nyhetsjobb därifrån. "Symtomfri två dagar" säger Tegnell.

18.11

Handlar på hemvägen - livsmedel och vin. Ser att mjöl och mat i konserver är slut. Skickar bilderna till Live-redaktionen så att de kan få med dem i chatten på nyhetssajterna. Köper alvedon, eller det som numera finns i stället för alvedonen som är slut. Ipren ska man tydligen inte ta när man har corona. Says WHO (?). Noterar att handsprit fortfarande inte finns att köpa. Påminner mig om att jag måste kolla upp det där receptet jag såg. Gör din handsprit själv med T-röd, och lite annat som jag glömt vad det var.

Annons

18:57

Lämnar en kasse med varor till en väns mamma som tillhör en riskgrupp. Vin, cigaretter och chilisås. Man kan tydligen ha kul efter 70, tänker jag.

19.30

En god vän är från Örebro är i Jönköping. Dagens bästa nyhet. Den enda bra nyheten rentav? Vi bestämmer oss för att gå ut på stan. En pasta och två öl. Vi är ensamma i lokalen. Deprimerande omgivning men härligt snack om goda tider. Förr. Bilen får stå parkerad på stan över natten.

Annons

21.55

Hemma igen. Alla mår förhållandevis bra. Skönt. Lite ansträngt kvällstid på redaktionen. Sätter mig vid datorn för att hjälpa till med att få ut d-tidningarna i nyhetsapparna. Bläddrar genom morgondagens tidning i telefonen. Corona, corona, corona. Och så lite till corona.

23.55

Ligger i sängen. Tankarna drar i väg. Undrar hur det här hade sett ut om den här sjukdomen hade varit lika farlig för barn som för gamla? Hade jag ens gått till jobbet? Eller stannat kvar i mitt hus? Nä, jag hade nog packat bilen med familjen och konserver och barrikaderat oss i stugan. Hade en kniv och farsans gamla luftgevär räckt till för att försvara oss om det blivit upplopp och plundringståg? Jag tvingar bort tanken. Kollar chatten en sista vända. Ett nytt meddelande: ”Maria frisk, tillbaka på jobbet i morgon”.

Skönt. Där har vi i alla fall en som tagit sig igenom skiten och kommit ut hel på andra sidan.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan