Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Kyrkan hjälper de utan hjälp

Text

Vart vänder man sig om man är över 70 och inte har några anhöriga eller grannar i närheten som kan hjälpa till med matvaruinköpen?

Här får du svaret.

Ännu så länge står inte 70-plussarna på kö för att få shoppinghjälp av Stefan Hedenborg, men läget kan ändras snabbt konstaterar Stefan. Nästa fråga som måste lösas, är hur betalningen ska ske när de äldres kontanter börjar tryta.

Är du över 70 år eller tillhör en riskgrupp men saknar någon som kan hjälpa dig att handla mat och mediciner? Lugn, det finns hjälp att få.

Fler samtal

Personer över 70 år bör stanna hemma. Ja, så lyder rekommendationen från Folkhälsomyndigheten och anledningen är att det framför allt är de äldre som drabbats av coronavirusets framfart. Men vad gör man om man inte har familjen i närheten, vänner eller grannar som man kan be om hjälp med vardagliga saker som matvaruköp?

Annons

Annons

I Värnamo kommuns kontaktcenter har man de senaste dagarna fått allt fler samtal från oroliga äldre som undrar om kommunen kan hjälpa till. Det kan de, genom att hänvisa till Svenska kyrkan där besökstjänsten ligger nere under coronatiden. I dessa tider erbjuder därför Stefan Hedenborg på Svenska kyrkan äldre hjälp med i första hand med att handla mat och mediciner, men är öppen även för andra ärenden.

Ännu så länge har inte Stefans telefon gått varm.

– Nej, det har väl varit två uppdrag om dagen de senaste två veckorna.

Men liksom sjukvården så räknar han med att efterfrågan kommer att öka.

– Vi tar höjd för att det kan bli svårare för den enskilde att sköta detta.

Hjälpen utreds

Även i Gnosjö och Vaggeryds kommuner hänvisas man till kyrkorna. I Gnosjö är det Svenska kyrkan och i Hillerstorp till missionsförsamlingen. I Vaggeryds kommun ombeds man kontakta en diakon i Svenska kyrkan om man behöver hjälp.

I Gislaveds kommun rekommenderar man i nuläget att i första hand kontakta den lokala handlaren för att undersöka möjligheten till hemleverans och i sista hand kommunens biståndshandläggare, men enligt Maria Jönsson på socialförvaltningen utreds just nu hur mycket kyrkor och civilsamhället kan bidra om läget förvärras. Kommunledningens stabsfunktion har gett utredningsuppdraget till Enter.

– Enter ska skapa struktur och handlingsprogram, förklarar Maria Jönsson.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan