Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Kommunala krispaketet till företag öppnar för personalbyten

Text

Generositet med betalningar och uppskjutna tillstånds- och tillsynsärenden. Det är en del i kommunens 6-punktsprogram för att stödja näringlivet i coronatider.

En del av kommunens näringsliv samlades till frukost (2017). Hur ställer de sig till att dela personal?

Nya näringslivschefen, Johan Thorsell, fick en flygande start vid tillträdet på måndagen. Åtminstone vad gäller akuta näringslivsåtgärder. Längre fram blir en av de ”normala”, tunga, arbetsuppgifterna att bland annat marknadsföra Stigamo/Logpoint-området. Men nu handlar det alltså om att medverka till att bevara det näringsliv som redan finns på plats.

De nationella uppmaningarna om att begränsa alla former av sociala kontaktar har fått allvarliga konsekvenser för dem som driver hotell- och konferensanläggningar, restauranger, kafféer, frisersalonger och biografer. Men även underleverantörer till fordonsindustrin drabbas i och med att många av deras kunder, framför allt Volvo och Scania, tvingats stänga i brist på delar. Från övriga delar av Europa och Kina. I ett senare skede kan traktens industri även få problem med underhåll och service av maskiner i och med att många av dessa kommer från länder som Tyskland och Italien. Allt hänger på hur långvariga restriktionerna blir.

Annons

Annons

Det 6-punktsprogram som nu presenteras riktar sig främst mot mindre företag, där åtgärderna kan göra skillnad.

I punkt ett ges möjlighet att dröja med betalningar till Vaggeryds kommun, Vaggeryds energi och kommunala bostadsbolaget, VSBo. Från kommunens sida kommer man samtidigt att kunna betala snabbare – om så önskas.

– Det är viktigt att bidra till en ökad likviditet i företagen. Jag har förstått att det är många av dem som drar sig för att klara krisen genom att ta upp lån, säger Johan Thorsell.

På Götaströms värdshus i Skillingaryd har man ännu inte märkt så mycket av coronakrisen. Hotellet är fullbelagt och restaurangen går bra.

Ett annat förhållande som innebär ett flöde av pengar från företagen till kommunen är olika former av tillstånds- och tillsynsärenden. I görligaste mån skjuts de nu upp, om de inte är verksamhetskritiska.

– Vi är också på gång med en enkätundersökning för att fånga in ytterligare frågor och problem som kan dyka upp, berättar Johan.

I den sista åtgärdspunkten framgår att kommunen öppnar för dialog om att byta resurser mellan branscher som tvingas permittera och sådana som behöver utöka.

– Se det som ett inspel, att om det är något företag som behöver mycket folk, kanske till hemleveranser, så kan vi hjälpa till. Annars ser jag – på längre sikt – också en möjlighet att vidareutbilda personalen på distans så att företagen står bättre rustade efter krisen.

Annons

Annons

Vi ringde till Götaströms värdshus, som driver såväl restaurang som hotell, för att kolla läget. Enligt delägaren Linda Jonsson har de ännu inte drabbats av krisen:

– Hotellet är fullbelagt av hantverkare som gör jobb hos företag i trakten, varav flertalet är igång som vanligt, och restaurangen går bra. Dödsstöten skulle vara om vi förbjuds att hålla öppet – vi har ju satsat allt på det här.

Hon tycker att kommunens åtgärder är välkomna. För mindre företag kan det bli dyrt med alla avgifter som ska betalas.

Fotnot: Är du nyfiken på vem Johan Thorsell är? Håll ögonen öppna, en längre intervju är inplanerad.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan