Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Så slår coronakrisen mot 1 800 unga idrottare

Text

Hur påverkas klubbidrotten för barn och unga av coronakrisen? Vi kollade läget med sju lokala föreningar.

Tidningen ställde fem frågor till några av de idrottsföreningar som finns i våra bygder:

1. Hur har coronakrisen påverkat föreningens barn- och ungdomslag, hålls träningar och träningsmatcher som vanligt?

2. Hur har ni kommit fram till det här beslutet?

3. Vad skulle få er att ompröva ert beslut?

4. Hur många barn och ungdomar berörs av ert beslut?

5. Har ni fått samtal och frågor från barn och föräldrar som rör coronaviruset och hur ni som förening agerar med anledning av det?

Nico Eremidis, IFK Värnamo.

Annons

Nico Eremidis, IFK Värnamo:

Annons

1. Nej, inte den ordinarie trängningen eller träningsmatcherna, det rullar på som vanligt. Däremot har vi fått ställa in vår knattecup ”Liljedahl Minicup” som är för de yngsta barnen och normalt samlar cirka 300 barn, vi hoppas dock att vi kan genomföra vår Fotbollsskola för barn 6-13 år i augusti, den samlar cirka 450-500 barn och ledare.

2. Beslutet har vi tagit enligt SvFF:s och Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

3. Inget om vi inte får klara direktiv från SvFF och Folkhälsomyndigheten.

4. IFK Värnamo har i dag cirka 550 aktiva barn och ungdomar.

5. Självklart har vi det och vi har förklarat om vad som gäller hos oss, men vi har också gått ut med information om vad som gäller till samtliga ledare, föräldrar och barn.

Ulrika Grunditz, Värnamo Södra FF:

1. Naturligtvis påverkar coronavirusets framfart oss alla. Dock tror vi att det är viktigt för barn och ungdomar att röra på sig och leva så vanligt som möjligt. Vi ställer inte generellt in träningar eller träningsmatcher, däremot uppmanar vi alla som inte känner sig fullt friska att inte medverka. Det kan i vissa fall resultera i att det är betydligt färre på träningarna eller att träningsmatcher blir inställda. Vi råder våra lag att inte delta i cuper för tillfället.

2. Vi följer regeringens och Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

3. Om det skulle komma restriktioner från ovannämnda myndigheter så följer vi dem.

4. Vi har cirka 320 aktiva barn och ungdomar.

5. Barn och föräldrar är alltid välkomna att kontakta förening/styrelse för eventuella frågor eller funderingar. Inga sådana samtal har hittills kommit vilket vi tror beror på alla våra enormt duktiga och kunniga ledare i respektive lag. Där förs kontinuerligt samtal med både vuxna och barn om hanteringen av virus.

Annons

Annons

Sophie Petersson, Smålandsstenar GoIF:

1. Vi följer utvecklingen och de restriktioner som Folkhälsomyndigheten gått ut med. Det vill säga vi kör fortfarande träningar och träningsmatcher. Vi har uppmanat alla att stanna hemma om man har något symptom på förkylning eller influensa även om de är lindriga. Men skulle skolorna stänga och folksamlingar begränsar mer kommer det troligen att upphöra.

2. Vi följer noga rapporteringen från myndigheter och anpassar oss till de restriktioner som de utfärdar.

3. Kommer det nya restriktioner kommer vi genast att gå ut med dem.

4. 300 berörs av våra beslut.

5. Vi har gått ut med info ovan och är man osäker eller tillhör någon riskgrupp bör man stanna hemma. Styrelsen har inte hört att några av våra ledare eller sektionsmedlemmar har kontaktats av oroliga föräldrar eller närstående.

Freddy Berg, Skillingaryds IS:

1. Det har påverkat våra ungdomar på följande sätt, 5 lag som skulle åka på cuper i ishockey fick stanna hemma på grund av att cuperna blev inställda. Vi skulle själva anordnat en cup 21/3 som vi fick ställa in.

2. Vi följer myndigheternas och förbundens rekommendationer.

3. Nya direktiv från myndigheter och förbund.

4. Cirka 100 stycken. Berörs direkt på grund av de inställda cuperna, vi är också inne i avslutningstider för hockeyn och den gemensamma avslutningen är inställd. Vad gäller fotbollens ungdomsverksamhet så är vi inte så hårt drabbade ännu på grund av att många lag inte kommit i gång för fullt.

5. Inte så mycket frågor, de flesta får ju löpande information via media och folk har sunt förnuft och förståelse för om och varför det blir inställda evenemang.

Annons

Johan Svensson, Waggeryds IK:

1, Nej det är i princip som vanligt, lite små åtgärder.

2, Vi följer rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten och Smålands fotbollsförbund.

Annons

3. Ändringar av beslut från ovannämnda eller om man skulle stänga skolorna.

4. Cirka 350.

5. Några frågor från föräldrar och ledare.

Albert Martinsson, Bors SK:

1. Initialt har den inte påverkat oss nämnvärt som förening ännu, några träningar har ställts in men det var i början av utbrottet i Sverige då det fanns en stor osäkerhet på hur vi skulle förhålla oss till detta. Men just nu rekommenderar vi alla att träna som vanligt. Fotbollen kan också vara ett ”lufthål” där man kan släppa tankarna på allt annat för en stund och det är nog minst lika viktigt som allt annat in dessa tider. Däremot har vi några inställda cuper där det finns risk för att det blir mer än 500 personer som samlas.

2. Vi följer SvFF:s riktlinjer som i sin tur följer regeringen och ansvariga myndigheters direktiv.

3. Om SvFF ändrar sin riktlinjer eller det skulle bli ändringar från myndigheterna så skulle vi såklart följa dessa omgående!

4. Cirka 200 barn och ungdomar är aktiva.

5. Jag har inte fått några men jag kan inte heller svara på hur tränarnas bild ser ut som har den dagliga kontakten med föräldrar och barn. Men de jag pratat med så verkar de yngre barnen åtminstone inte var så påverkade av det som händer och då menar jag ju endast i och kring fotbollen!

Jeanette Jarl Ågren, Wärnamo SK:

1. Vi har bedrivit träning som vanligt och vi följer Svenska friidrottsförbundets riktlinjer gällande träningen. Vi har dock avstått från övningar som kräver fysisk kontakt för att minska risk för smitta samt uppmanat aktiva och tränare till god handhygien samt att stanna hemma om man känner minsta sjukdomssymptom. Vi har valt att avsluta träningen inomhus några veckor tidigare och kommer från nu att vara ute. Vår ordinarie utomhussäsong brukar börja runt vecka 17. Vårt första egna tävlingsarrangemang Wärnamo Kvartsmara, 2 maj som anordnas i samband med Hälsodagen kommer vi inom kort ta beslut om vi kan genomföra eller ej. Vårt beslut kommer att grunda sig på om Värnamo City väljer att genomföra Hälsolördagen eller ej.

Annons

Annons

2. Vi följer Svenska Friidrottsförbundets riktlinjer.

3. Ändring av Svenska friidrottsförbundets riktlinjer som gör att man avråder från träningsverksamhet och tävlingsverksamhet.

4. I dagsläget inga. Vissa träningsgrupper kommer från nu och fram till vecka 16 ha gruppträningar där föreningens samtliga aktiva kan deltaga på. Från vecka 17 startar samtliga grupper sin utomhusträning, samt att vi kommer starta upp prova-på-grupper för både barn/ungdomar och vuxna.

5. Det har mest rört sig om vi fortfarande skall träna eller ej. Då många föreningar valt att avsluta sina träningar/säsongen har frågan kommit som ett naturligt steg.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan